0

~Nisfu Syaaban....apa specialnya??..bacalah~


salam...tarikh 6/8/2009.....haaa....tarikhtu xde mknanya...tarikh yg penuh mkna ialah tarikh 15 syaaban....napa special ek??..sbb tu hari nisfu syaaban...(wat x tau x taula..)

sebelumni...cuma tauje asal tarikhtuje puasa sunat...kalini..terasa nk tau lbh pulak psl nisfu syaabanni..soo..adala searching2 gak...

antara maklumat yg org dpt ialah:
  • Hari Nisfu Syaaban adalah hari di mana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru.
Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Syaaban bermula pada 14 hb Syaaban sebaik sahaja masuk maghrib)

apa mksud buku catatan amalan kitatu??..haa...
mksudnya...====>>>
waktu 15 syaabantu...buku amalan kita akan diganti dgn yg baru...kira 14 syaabantu..kita punya buku dosa dan pahala kira lastla b4 dibawa naik ke atas oleh malaikat...sbbtu rmi ckp..bulan syaabanni bulan kita kna byk bertaubat...erm..faham dah..=)

kira kalau arini 15 syaaban...korang punya buku,buku barula...papepun..wallahualam...
(kalau betulla..x smptla nk tutup dosa pd buku lama..sbb buku lama dh kna ambik)..
xpe2..pasni dh tau leh wat amal lebih..he3..

ada lg 1 info ku dpt...dia ckp..thnni nisfu syaaban bulannya gerhana bulan...tgk2 mlm td mmg betul gerhana bulan..lawa plktu...(syukur alhamdulillah)..=)

Kelebihan mlm nisfu syaaban:

Kelebihan Malam Nisfu Sya‘ban itu telah disebutkan di dalam hadis sahih daripada Mu‘az bin Jabal r.a Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya :

“Allah menjenguk datang kepada semua makhluk-Nya di Malam Nisfu Sya‘ban, maka diampunkan dosa sekalian makhlu-kNya kecuali orang yang menyekutukan Allah atau orang yang bermusuhan.” (H.R Ibnu Majah, at-Thabaroni dan Ibnu Hibban)


Pada malam Nisfu Sya‘ban juga, adalah di antara malam-malam yang dikabulkan doa. Menyedut pendapat Imam asy-Syafi‘e dalam kitabnya al-Umm telah berkata:

“Telah sampai pada kami bahawa dikatakan: sesungguhnya doa dikabulkan pada lima malam iaitu: pada malam Jumaat, malam Hari Raya Adha, malam Hari Raya ‘Aidil fitri, malam pertama di bulan Rejab dan malam nisfu Sya‘ban.

Sumber:Al-Azim.com

JAKIM

hadis ttg nisfu syaaban:(nk tau detail la)

Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Iman Al-Baihaqi r.a:
Rasulullah saw telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dan sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda s.a.w dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda s.a.w berkata dlm sujudnya,
"Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri."

Setelah Baginda saw selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. "Malam ini adalan malam Nisfu syaaban. Sesunguhnya Allah Azzawajjala telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu Syaaban dan memberi keampunan kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap org2 yg dengki."

p/s: kpd yg blh berpuasatu..atau x mkn pape lg...puasalah...lgpun practice..dh nk bulan ramadhan dhni..=)

sumber2 ilmu kt atasni...
leh g...

0 korang POT PET:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top