5

Rugi kalau x berpuasa dari 1-9 zulhijjah. Sila baca kenapa.

Masa form 2, saya jumpa artikel ni di akhbar. Saya potong, dan sampai sekarang saya simpan. Mahu tau x apa benda?

Ni bukti sampai sekarang saya simpan artikel ni:



Jadi, mari ber”sharing”.

Hari ni hari khamis. Saya dah mark pada kalendar saya 1 zulhijjah bermula esok, iaitu hari jumaat, 28/10/2011. Kepada kawan-kawan sekalian, jom puasa mulai esok sampailah hari sabtu minggu depan, iaitu 5/11/2011. Kenapa nak puasa? Sila baca lebih lanjut.

10 hari Zulhijah merupakan hari yang penting kerana mengandungi peristiwa-peristiwa penting. Pada hari itu, umat Islam digalakkan berpuasa dan membuat amal ibadah.

Diriwayatkan Ibnu Abbas daripada Nabi bahawa sesungguhnya, baginda bersabda mengenai fadhilat dan manfaat 10 hari pertama Zulhijah, iaitu:


Hari Pertama Zulhijah (28/10/11)
Hari ketika Allah mengampuni Nabi Adam ialah hari pertama Zulhijah. Sesiapa yang berpuasa pada hari itu, Allah mengampuni dosanya.

Hari Kedua Zulhijah (29/10/11)
Allah telah mengabulkan doa Nabi Yunus dan mengeluarkannya dari perut ikan nun. Sesiapa yang berpuasa pada hari itu, maka seperti orang yang beribadah kepada Allah selama setahun serta tidak menderhakai Allah.

Hari Ketiga Zulhijah (30/10/11)
Allah telah mengabulkan doa Nabi Zakaria. Sesiapa berpuasa pada hari itu, maka Allah mengabulkan doanya.

Hari Keempat Zulhijah (31/10/11)
Nabi Isa dilahirkan. Sesiapa yang berpuasa pada hari itu, Allah akan menghilangkan kesusahannya dan kefakirannya dan pada hari Kiamat bersama orang yang baik dan mulia.

Hari Kelima Zulhijah (1/11/11)
Nabi Musa dilahirkan. Sesiapa berpuasa pada hari itu, dia bebas daripada kemunafikan dan seksa kubur.


Hari Keenam Zulhijah (2/11/11)
Allah membukakan kebaikan untuk Nabi-Nya. Sesiapa yang berpuasa pada hari itu, maka Allah memperhatikan padanya dengan kasih sayang dan dia tidak diseksa semudah itu.

Hari Ketujuh Zulhijah (3/11/11)
Semua pintu neraka jahanam ditutup dan tidak dibuka-buka sehingga berlalu hari-hari yang 10 itu. Sesiapa berpuasa pada hari itu, Allah menghindarkan daripada 30 pintu kesukaran dan membuka 30 pintu kemudahan.

Hari Kelapan Zulhijah (4/11/11)
Dinamakan juga Hari Tarwiyah. Sesiapa berpuasa pada hari itu, dia diberi pahala yang hanya diketahui oleh Allah sendiri.

Hari Kesembilan Zulhijah (5/11/11)
Disebut juga hari tebusan dosanya pada tahun itu yang lepas dan yang akan datang. Pada hari inilah turunnya ayat Al-Quran yang terakhir bermaksud:

“Pada hari ini telah Aku sempurnakan bagimu akan agamamu dan Aku sempurnakan pula nikmat-Ku kepadamu.”

Hari Kesepuluh Zulhijah (6/11/11)
Hari Raya Aidiladha. Sesiapa berkorban dengan satu korban, mulai titisan darah yang jatuh di tanah, Allah mengampuni semua dosanya dan keluarganya. Sesiapa yang memberi makan orang mukmin atau bersedekah dengan satu pemberian, maka Allah akan membangkitkannya pada Hari Kiamat dengan selamat dan timbangannya pun menjadi lebih berat daripada Bukit Uhud.

Banyak kelebihan yang kita dapat kalau kita puasa pada hari-hari berikut. Tapi ingat, ikhlaskan niat kerana Allah s.w.t. kerana Rasulullah s.a.w pernah bersabda,

“Sesungguhnya Allah s.w.t tidak mahu menerima amalan, kecuali dari orang yang ikhlas dan semata-mata mencari keredhaan-Nya”.

-Riwayat Abu Daud dan An Nasaie-


Nota kaki: Jom pakat puasa ramai-ramai..=)

p/s: Post yang sama saya copy paste ambil dari post saya tahun lepas. Cuma saya ubah ckit. Hehe.
image signature

5

Status terkini: Faina sudah menjadi Mak Lang

Assalamualaikum

Dah sebulan 3 hari saya x update. Reason? Errr, sebab buzy? 

Buzy sebab apa?

Errrr... 

v
v
v
v
v
v
v

Muhammad Hariz Arsyad

Jaga si kecik ni... Hehe ok tipu..

This is not my child. This is my first anak buah. Along saya yang berkahwin bulan 11 tahun lepas, kini sudah bersalin... Jap, jap recall balik.. Yang ni:



Ok, saya sempat tengok Hariz 2 minggu masa cuti lepas praktikum hari tu. Sekarang? Berada di UPSI menghabiskan sesi pengajian yang terakhir (final year). Ya, jadi saya buzy giler semester ini. Thesis, kajian tindakan, plus 4 subject killer, memang pedih sem ni. Tapi apa nak buat, dah nama seorang pelajar.

Ok, hari ni dah sebulan Hariz dilahirkan. Sebenarnya anak buah saya dilahirkan pada 1 syawal bersamaan 30 Ogos 2011. Dari dulu saya target Hariz ialah baby merdeka. Tapi x tercapai pulak. Hehehe. So, aunty will call you baby syawal!

Sekarang status saya dah bertukar menjadi Mak Lang. Ya, saya anak no 3, kalau ikut turutan kena panggil Mak Lang. Tapi Hariz, panggil aunty Farah ye. Mak Lang macam kureng sedap. (Giler demand). Hua3. Sekarang dah masuk 3 minggu saya x tengok si kecik ni. Bila Along saya upload gambar kat Fb, rindunya nak cium si kecik ni!!

Sepanjang saya menjadi Mak Lang, banyak benda yang saya pelajari daripada Along dan mama saya. Paling banyak from my mama. Rupa-rupanya ada banyak benda yang saya kena belajar. Belajar mandikan baby, belajar pantang larang masa mengandung, banyak lagilah! So, sekarang tahap level saya tentang perkahwinan semakin bertambah. Hua3. =D

Disebabkan hari ni si Hariz dah sebulan, jadi mari kita tengok si comel yang semakin membesar ini!

Saya suka cium dia masa dia tengah tido, nanti muka dia jadi merah! Hee


Mak saya, saya, plus semua orang cakap muka Hariz sebijik sejibik ikut muka ayahnya!


Mata diaaaa boooolaaaaatttt!



Yang ni saat dia baru sampai rumah! (No wonder macam saiz kecik ckit). Hehehe.

Hariz selalu tido dengan senyenyak-nyenyaknya...

Last but not least

v
v
v
Sila akui cakap like father like son cepat!



Kepada Hariz, Mak Lang doakan semoga Hariz jadi anak soleh yang taat pada kedua ibu bapa. Semoga Hariz jadi anak yang baik nanti. InsyaAllah..Aminn...

p/s: Kawan saya cakap hidung Hariz macam hidung saya. Ntah tang mana yang sama x taulahhhhhh....

2

Hari terakhir sebagai Guru Praktikal~

Assalamualaikum.

Hari ini, hari jumaat, merupakan hari terakhir saya berpraktikal di SMK Seri Manjung. Ya, dah 4 bulan saya dilantik menjadi guru Sains Tingkatan 2. Saya mengajar 2A6 dan 2A8. Sepanjang saya mengajar mereka, ada pahitnya dan ada manisnya.

Cabaran sebagai seorang guru serius betul-betul mencabar. Budak x nak belajar, budak x buat homework, budak ponteng kelas, dan macam-macam lagi. Paling menggeramkan bila ada yang kurang ajar.

Sebelum ini saya hanya melihat guru saya mengajar, dan saya sebagai seorang pelajar hanya akan belajar dan menerima ilmu. Tapi kini giliran saya pula yang mengajar. Amanah sebagai seorang guru serius sangat berat. Saya cuba sedaya upaya untuk buat para pelajar saya faham, tapi kadang-kadang terasa saya gagal menggalas amanah ini. Sedih bila melihat ada lagi pelajar saya yang gagal, sedangkan latihan dah buat banyak kali. 

Kawan saya berkata, "Aina, aina dah buat yang terbaik. Budak-budak tu pun kena usaha sendiri."



Kepada anak-anak muridku sayang, ingatlah peluang awak semua belajar di sekolah menengah hanya sekali. Hanya sekali awak semua jadi pelajar tingkatan 2. Selepas ni bukan lagi tingkatan 2, tetapi tingkatan 3. Manfaatkan peluang yang ada ni. Homework kalau cikgu-cikgu bagi, kalau boleh siapkan. Kalau xde latihan, macam mana kita nak tahu sama ada kita faham atau tidak apa yang kita pelajari?

Tiba-tiba terasa macam nak menangis (atau mungkin sedang menangis)

Kepada pelajar-pelajar ku sayang, semoga jadi seorang insan yang berjaya suatu hari nanti. Nanti cikgu nak tengok FB awak semua yang tertulis currently studied at UKM, USM, UM, UITM, etc.

Waktu tu cikgu akan tersenyum dan melihat kembali gambar awak semua semasa tingkatan 2.

Ok, cukuplah saya menulis sampai di sini. Takut nanti banjir pulak rumah ni. Hua3.

Sebelum tu, terima kasih ye pelajar 2A6 dan 2A8 beri saya 1 pengalaman, :)

Barisan jejaka 2A6 yang selalu buat saya tersenyum, :)

Barisan anak murid perempuan saya yang kuat bergosip! Hee

Ya, saya akan merindui kelas 2A6!

Para jejaka 2A8 yang sering menggelakkan lukisan saya!

Pelajar perempuan 2A8 yang suka datang ke bilik guru untuk bersembang~

Bergambar kali terakhir dengan pelajar-pelajar 2A8

Kepada pelajar 2A6, sila datang pada hari ini untuk kelas kali terakhir ya!

p/s: Kepada semua pelajar, cikgu sayang kamu! =)

Selamat hari tua kepada adik dan blogger S!


Post lepas saya ceritakan yang saya stalk anak murid saya. Ya, saya stalk fb mereka dan ambil gambar mereka untuk dibuat penanda buku. Tapi xdelah penanda buku sangat. Sebab besar gedabak saiznya.

saya edit benda ni hampir seminggu lebih

Respons anak murid saya kebanyakannya terkejut. Ye lah, tiba-tiba cikgu dapat gambar anak murid sedangkan xde seorangpun pelajar saya yang add saya di Fb. Bunyi macam kecewake? Xdelah. Rileks sudah. =D

Minggu ni merupakan minggu terakhir saya berpraktikal di SMK Seri Manjung. Jadi saya memperkenalkan diri saya kepada para pelajar disebabkan masa pertama sekali saya mengajar mereka, saya langsung tidak perkenalkan diri saya kepada para pelajar saya. Errr, x kejamkan? Heee.

Saya perkenalkan diri saya...

Nama cikgu Nor Farah Aina bt Ahmad Nazri 
Cikgu belajar di bla, bla, bla...  
Cikgu ada 6 orang adik beradik, 3 perempuan, 3 lelaki.   
Bla, bla, bla, bla...

Ok, dah habis cakap. Saya tunjukkan gambar adik lelaki saya. Tiba-tiba macam ada yang berkenan. Kepada azfar, tolong jangan kembang. Hua3.

Fuyooo... ada yang tanya, dia dah kawen ke cikgu??


Sebenarnya saya tulis pasal adik saya sebab hari ni merupakan hari jadinya. Ya, 25/8. Bukan sahaja birthday adik saya, tetapi juga kawan saya, Solihin Zubir. Kepada adik saya, Azfar Afandi, semoga kamu jadi insan yang lebih baik. Jangan lupa solat, belajar rajin-rajin. Jadi cikgu yang berdedikasi pada 1 hari nanti. Semoga adikku murah rezeki, dan bahagia hidup di dunia dan akhirat.

Saya doakan yang terbaik buat adik dan juga kawan saya.. :)

Dan kepada Solihin Zubir, semoga kamu murah rezeki, bahagia hidup di dunia dan di akhirat. Semoga cepat berkahwin, dan paling penting. Jangan lupa jemput saya ye! Bila lagi nak pi kedah, :P

Tinggal lagi sehari sebelum praktikal berakhir. Kepada pelajar 2A6 dan 2A8. Saya benar2 akan merindui kamu semua..

p/s: 2 more days in manjung

2

Cikgu stalk anak murid!!!

Tinggal lagi 12 hari lagi untuk saya berpraktikal di SMKSM. Setakat ni xde sorang pun pelajar saya yang add saya di Fb. Dalam hati saya, xpelah. Mereka baru form 2. X berapa main Fb kot. Sebab saya tahu ada yang pergi CC semata-mata nak main Fb. Haih.

Hari tu secara x sengaja saya terjumpa FB anak murid saya, Hanani. Itupun sebab dia friend kepada 2 sepupu saya dan juga adik saya. Ok, dari situ apa lagi. Saya mula skodeng 1 per 1 Fb anak murid saya. Jadi, post kali ni adalah post menyekodeng mereka. Mari lihat anak murid saya!

Ridzuan Razikin

Ridzuan razikin. Pelajar yang kadang-kadang ponteng sekolah. Bila saya tanya, dia cakap dia buat persembahan. Ok, bila tengok profile pic memang nampak macam buat persembahan. Nanti saya nak tanya dia lagi. Walaupun ponteng, saya puas hati jugaklah bila ujian baru-baru ni dia dapat 66. Ok, ridzuan. Tahniah! 

p/s: Dia ni macam ketua gangster kat sekolah. Bajet macam fames, tapi saya rasa dia ni memang fames pun. Teringat haritu dia botakkan kepala macam si botak juvana lepas cerita tu habis. Ok, serius saya takut tengok dia botak licin macam tu. Nasib sekarang dah ada rambut! Hensem ckit. Hek3.


Nurul Aaina


Masa saya masuk kelas 2A8. Saya cakap, ada 2 budak nama aina kat sini. Ok, sama nama dengan saya. Ok, aaina ea? Hari tu dia tanya saya, "Cikgu-cikgu, cikgu xde Fb ke?"

Saya balas, "Awak carilah Fb saya. Saya dah jumpa dah Fb awak. Awak je yang x jumpa Fb saya. Saya tengok satu-satu Fb awak semua. Macam saya x tahu haritu awak semua tanya macam mana nak buat folio sains kan?"

Nurul Aaina tergamam, seorang pelajar saya, Aina sofia balas, "Pergh, cikgu stalker kot! Cikgu stalk kami."

Terus kedengaran suara pelajar yang lain, "Aku x kira, aku nak privatekan semua gambar, wall aku."

Saya gelak dalam hati. Hua3.

p/s: Aaina, cikgu dah jumpa FB awak. Terkezut x? Hua3. 


Aufa

Nama pelajar saya yang agak unik. Aufa aqhalakam. Aufa, makan lek lok ye. Hua3. Ok, ni adalah antara pelajar saya yang kuat mengarut. Selalu buat 1 kelas gelak. 

Hari itu saya bertanya , "Saya pelik kenapa untuk soalan berikan 1 makanan yang boleh mengurangkan sembelit ramai yang jawab nanas?"

Aufa balas, "Yahhh, hidup nanas! Kami suka nanas!

Saya? -_-

Afif

Ok, afif ni merupakan pengawas kat sekolah tu. Antara pelajar yang saya rasa pintar sebab bila saya tanya, kira afif ni selalu berikan jawapan yang bernas. Ya, buat saya rasa kagum jugaklah.

Tapi saya teringat masa hari report card day, ayahnya datang dan bertanya, "Cikgu, cikgu x bagi pelajar-pelajar ni homework ke? Sebab bila saya tanya afif, afif, xde homework ke? Nanti dia cakap xde."

Waktu tu saya nak je bagi sedozen homework depan ayah dia sendiri. Afif, cikgu bagi banyak homework ye. Awak je yang x pernah nak buat. Nasib exam haritu ok jugak resultnya.

Ok, saya rasa cukuplah saya stalk mereka kat sini. Perasan x kenapa pelajar lelaki lebih ramai daripada pelajar perempuan? Sebab pelajar perempuan kelas saya ramai yang letak gambar free hair. -_-

Haih.

Tinggal lagi berapa hari je lagi sebelum saya mengucapkan selamat tinggal pada mereka. Yang pasti, saya akan merindui mereka.

p/s: Saya suka stalk anak murid saya. Hua3.

14

9/8. Alhamdulillah kini berumur 22 tahun.


Umurku meningkat pada hari ini. Eceh, sedangkan umur memang meningkat pun setiap hari! Ok, tapi hari ni special ckit sebab umur saya genap 22 tahun. Ya, saya lahir pada 9/8/89. Lahir sebagai anak perempuan dan merupakan anak ketiga ayahanda Ahmad Nazri dan ibunda Norsiah.

Lahir sebagai anak perempuan terakhir menyebabkan saya dipanggil adik oleh mama saya sendiri. Sedangkan adik saya yang bongsu pun x dipanggil adik. Sampai sekarang ke orang panggil saya adik?

Jawapan: Ya, tapi hanya untuk mama dan papa saya. Kakak-kakak saya panggil saya faina. Dan 3 adik lelaki saya panggil saya kak farah. 

Ok, sama ada saya malas atau saya x sempat nak update panjang-panjang. Cuma 1 je, saya tukar profile pic di Facebook. Kawan saya kata muka saya sama macam adik saya, Danial. Cuba lihat, sama ke? [Kalau sama kira masa kecik saya comel lah kan..hee]


 
                         this is my brother                          This is me!

Ok, mula-mula rasa macam sama. Tapi bila compare macam x! Hehe.

nota kaki: Rindu si kecik ni..

9

LUCAH???

Lucah? Budak form 2? Oh, saya dah biasa. Ya. Selalu dah sangat perkataan lucah keluar kalau kata dalam pembelajaran saya ada benda yang pelik ckit mesti pelajar saya dah gelak-gelak.

Kes pertama:



Tajuk nutrition. Najis akan dikeluarkan melalui organ badan yang bernama anus. Para pelajar lelaki saya cakap.

"Cikgu, anus tu lelaki je kan yang ada?"

Saya balas, "Eh, semua orang ada anus lah. Awak ingat lelaki je ke yang ada??"

Kes kedua:

Ikan Paus ialah Mamalia ye anak murid sekalian

Tajuk: Classes of animals. Saya tanya pada pelajar saya, "kamu tahu x kenapa ikan paus ialah mammal (mamalia), bukan kumpulan fish?"

Para pelajar jawab, "X tahu cikgu..."

Saya jawab, "Sebab ikan paus dia ada ciri-ciri mamalia. Yang pertama dia menyusukan anak dia..."

Sorang pelajar tanya, "Cikgu, put*ng dia kat mana cikgu??"

Saya? Buat dek sambil buat-buat x dengar apa yang dia cakap.

Kes ketiga:

Tajuk: Classes of plants. Pokok yang berbunga boleh dikategorikan kepada 2. Monocotyledon dan dicotyledon.

Sewaktu mengajar, ada seorang pelajar lelaki saya sibuk bersembang. Saya pun panggil pelajar lelaki tersebut.

"Hah awak, cepat cakap apa dia 2 kategori flowering plant?"

Pelajar lelaki itu menjawab, "Monokotelydon...."

Saya terus cakap kuat-kuat (dengan sepenuh hati), "Kelas, dengar saya sebut betul-betul. Moooonoooocooootyyyyyyyy.....ledon........(Monokotiledon dalam bm) Semua ikut cepat! "

Huh. Pening kepala setiap kali habis sekolah. Pening melayan kerenah para pelajar. Bila saya cerita dengan kawan saya kat rumah. Mereka balas, "Kalau aku dapat pelajar macam tu, boleh pengsan kot!"

p/s: Jadi cikgu sangat penat. Penat melayan kerenah budak. Lagi-lagi jenis yang malas belajar!

10

Sibuk dengan BERSIH? Saya sibuk dengan RAJIN!

Assalamualaikum.

Serius saya rasa dah lama x berblogging. Maaf, saya bukan sengaja gedik-gedik nak tinggalkan blog ni. Tapi apakan daya saya terpaksa. Kawan saya yang lain yang sibuk berpraktikum sempat je blogging, tapi kena pulak saya x sempat?

Mungkin post kali ini menjawab pertanyaan orang ramai. Ceh, lihat saya sedang bajet macam ramai yang nak tahu. Hua3. Ok, serius.

Kalau semua orang sibuk dengan BERSIH, saya sedang sibuk dengan RAJIN. Ya, saya x tahulah kalau apa yang saya buat untuk students saya ni menunjukkan bahawa saya seorang yang rajin. Tapi kawan housemate serumah dengan saya, cakap saya rajin. Cikgu-cikgu di sekolah cakap saya rajin. Dan x dilupakan juga anak murid saya.

Rajinke? Mungkin gambar-gambar di bawah ini menunjukkan saya seorang yang rajin.

Saya lukis gambar ni untuk tajuk monocotyledon dengan dicotyledon. Setiap kumpulan kena matchkan dengan jadual yang dah saya lukis.

Ni saya buat untuk tajuk nutrisi

Nota ni saya buat untuk para pelajar saya, nak bagi dorang faham. Siap lukis sekali gambar, kalau x faham lagi x taulah.

Yang ni saya potong satu-satu selama 3 hari. Cikgu-cikgu bila nampak saya potong benda-benda ni dorang cakap, aina ni x habis-habis potong benda ni dari hari tu lagi. Saya senyum jeeee... =)

Yang ni lain dari yang atas sebab yang ni untuk tajuk lain. Lihat betapa rajin saya memotong setiap satu keratan kecik tu. -__-

Yang ni saya buat ala-ala puzzle, budak-budak kena padankan ikut kelas makanan. 

Dan yang ni ialah nama kumpulan untuk kelas 2A6 saya. Sila lihat nama kumpulan di atas. Love Osama, Budak Kongsi, Scientist Boyz, Anyong Hasayo Kawtim dan Black Current.

Dan yang ni benda wajib saya bawak setiap hari ke sekolah. Setiap kali habis lesson memang saya akan buat kuiz nak uji sama ada pelajar-pelajar saya faham atau tidak. Jadi setiap soalan yang saya bagi, para pelajar saya kena jawab atas benda ni lepastu angkat tunjuk jawapan.

Bila balik sekolah, saya nak tukar kertas pada kotak-kotak ni, mesti saya tersenyum sebab macam-macam pelajar saya tulis atas ni. Dan perkataan yang paling femes ialah:

Perkataan BERSIH!

Bila tengok semua benda ni, mungkin betul saya rajin. Tapi nak buat macam mana. Perasaan nak bagi para pelajar saya seronok belajar sangat tinggi. Sila lihat penggunaan sangat. (Sangat poyo).

Tapi apa yang buat saya gembira sangat ialah bila para pelajar saya datang awal ke makmal. Kelas saya pukul 1.10 tengah hari. Kalau dulu pukul 1.25 tengah hari baru penuh kelas tu. Sekarang pukul 1.15 dah penuh. Dan paling saya terperanjat bila dorang datang lagi awal dari saya. Selalu kelas pukul 1.10 pukul 1.05 saya akan masuk makmal untuk set up laptop. Tapi kelas khamis hari tu saya datang pukul 1.05 tengok para pelajar saya dah ada dalam makmal. Berbunga sekejap hati saya. Heee.

Ada 5 minggu lagi untuk saya berpraktikal di SMK Seri Manjung. Lepas tu saya akan kembali ke UPSI untuk semester akhir. Pasti banyak cerita yang si AIN dan MIRA nak cerita pada saya. 

Ini post pertama saya untuk bulan Julai. InsyaAllah kalau x buzy saya akan post tentang "surat cinta" yang pelajar saya tulis. Hehehe. 

p/s: Saya buat semua tu bukan sebab lecturer saya nak datang observe, tapi ntah.. Perasaan suka mengajar, atau mungkin kes terlebih rajin. -__-

7

Dalam telinga cikgu ada lalat!

Dah 3 minggu lebih saya x update, bukan sebab saya sibuk menguruskan perkahwinan (ayat x leh blah), tapi sebab praktikal punya pasal. Setiap hari saya kena buat slide power point untuk mengajar mereka. Fikir macam mana nak bagi budak-budak ni ingat + berminat nak belajar sains. Kini baru saya tahu jadi cikgu bukan senang. Nak bagi para pelajar faham apa yang kita nak ajar memang bukan senang. Tapi yang penting saya tahu, saya memang suka mengajar, =)


Saya teringat hari tu saya bertanya pada anak murid saya soalan teka teki. Soalannya berbunyi begini.

Ada seorang mat saleh, masuk ke restoran dan order secawan air teh. Seperti biasa, dalam restoran tersebut ada disediakan kiub gula pada setiap meja.

Tiba-tiba mat saleh itu memanggil pelayan restoran tersebut untuk menukar air teh tersebut kerana ada seekor lalat di dalamnya. Pelayan restoran itu pun pergi menukar air teh tersebut. Beberapa minit selepas itu, pelayan itu membawa air teh yang baru, tetapi mat saleh itu tau bahawa itu merupakan air teh yang sama. Bagaimana mat saleh itu tahu??

Errr, ada blogger yang tahu ke??



Jawapannya bukan kerana masih ada lalat dalam air teh itu, tetapi kerana masih ada kiub gula dalam air teh itu. Jadi mestilah mat saleh itu tahu itu merupakan air teh yang sama kerana air teh yang dibawa oleh pelayan tadi dalamnya ada kiub gula sedangkan air teh yang baru sepatutnya tidak diletakkan dengan kiub gula.

Seorang pelajar saya jawab dengan betul dan saya bertanya, sape nama awak??

Pelajar lelaki itu pun menjawab namanya dengan perlahan.

Saya bertanya sekali lagi, “Hahhh, apa nama awak sekali lagi???”

Pelajar itu pun menjawab namanya sekali lagi.

Saya gelak terkekek-kekek.

Pelajar lain bertanya, “Apa ni cikgu gelakkan nama orang?”

Saya balas, “Awak nak tahu nama apa yang mula-mula cikgu dengar??”

Pelajar-pelajar lelaki semua bertanya, “Apa dia cikgu??”

Saya pun menjawab, “Cikgu ingat nama dia HAMIL….Rupa-rupanya AMIN…..”

Pelajar lain: “Hamil?? Hahahahahaha.

Tiba-tiba kedengaran satu suara, “Entah-entah dekat telinga cikgu ada lalat!. Hahahahaha…”

Saya: Kurang ayokkk punya budak!

Pelajar-pelajar saya memang nakal. Tapi disebalik kenakalan mereka ada juga kecomelan mereka. Tak dilupakan juga kehenseman mereka. Hua,hua,hua. Ok, tolong jangan fikir negative. Hak.

p/s: Serius x sempat nak baca blog kawan-kawan. Nak komen pun x sempat. Maaf. Ada masa saya baca. Lagi-lagi blog NI, mesti saya baca punyalah, ;). InsyaAllah.


14

Apabila Cikgu Sains mengajar Ekonomi Rumah Tangga(KH)....

Hari tu sebelum cuti sekolah penyelia petang saya beri jadual mengajar untuk minggu itu. Saya dengan teruja mengambil jadual itu dan apabila melihat subjek yang perlu diajar, saya cakap, “Giler ah”. Ok, perkataan tu keluar secara x sengaja dari mulut saya bila saya nampak saya kena mengajar subjek Kemahiran Hidup (Ekonomi Rumah Tangga) Tingkatan 1, Pendidikan Jasmani dan Kesihatan(PJK) Tingkatan 2 dan juga Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan(PSK) Tingkatan 2.

Eh, kata cikgu. Mesti semua subjek boleh ajar pe. Ya, memang saya boleh ajar. Tapi agak terkejut bila saya yang opsyen Pendidikan Sains (Fizik) kena mengajar subjek-subjek tersebut. Nasib hanya untuk seminggu sebelum cuti sekolah sahaja. Kira naik cuti dapat jadual baru. Fuh lega. Alhamdulillah.

Nak tau saya mengajar subjek KH macam mana?

Cikgu KH: “Awak ni opsyen Sains, bolehke awak mengajar KH??”
Faina: “InsyaAllah boleh cikgu.”
Cikgu KH: “Kalau macam tu awak suruh mereka sambung jahit skirt kat bengkel jahitan.”
Faina: Gulp!

Source: Google

Hari Selasa. Kelas 1A9. Pembelajaran subjek Kemahiran Hidup bermula…..

Cikgu Faina: “Kelas… Cikgu Faridah mintak awak sambung jahit skirt balik. Awak simpan skirt awak kat mana?"
Pelajar: “X tau cikgu. Cikgu sebelum ni yang simpan.”
Cikgu Faina: Dalam hati. (Gulp. Sudahhh…)
Pelajar: “Ada ni ha cikgu kat belakang.”
Cikgu Faina: “Awak semua ambik skirt masing-masing, sambung balik buat skirt awak.”

X sampai 5 minit, seorang pelajar datang pada saya, mintak suruh jahit tepi skirtnya.

Mesin tu lebih canggih dari ini. Eceh kalau yang ni pun macam saya reti guna. Hua3..

Source: Google

Pelajar A: “Cikgu, skirt saya x jahit tepi lagi.”
Cikgu Faina: “Haa, awak jahitlah.”
Pelajar A: “Jahit tepi biasanya cikgu yang jahitkan guna mesin.”
Cikgu Faina: Dalam hati (Weyh, giler. Nak buat apa skang ni???)
Cikgu Faina: “Mesin yang mana 1?” (Buat-buat macam terer)
Pelajar A: “Mesin yang tu cikgu (Sambil menunjukkan mesin jahit yang canggih kat tepi saya)”
Cikgu Faina: Dengan selamba menjawab “Cikgu x reti jahit guna mesin. Karang kalau saya jahit kena jari , saya mati nanti kang”
Pelajar A: Terdiam tiba-tiba.

Tiba-tiba kawan pelajar tersebut datang.

Source: Google

Pelajar B: Weyh, ko dah jahit tepi belum? (Sedang bersembang dengan pelajar A)
Pelajar A: Belum lagi.
Pelajar B: Kenapa ko x suruh cikgu jahitkan?
Pelajar A: Cikgu ni x reti jahit guna mesin. Cikgu cakap kalau kena jari cikgu, cikgu mati.

Pelajar B terdiam.

Saya tergelak. Heeee.

Tiba-tiba datang seorang pelajar lain. Gelar dia pelajar C senang.

Pelajar C: “Cikgu, cikgu akan ajar kitorang KH ke cikgu lepas ni?”
Cikgu Faina: “Xdelah. Saya ganti cikgu Faridah minggu ni je.”
Pelajar C: “Owhh, cikgu ajar subjek apa?”
Cikgu Faina: “Cikgu ajar subjek Sains..”
Pelajar C: “Owh, patut cikgu x tahu guna mesin!”
Cikgu Faina: Terdiam…….

KESIMPULAN: Saya x reti jahit guna mesin…Huuu~

nota kaki: Rumah saya memang xde mesin-mesin jahit ni. Jadi buat bakal suami, ibu mak ayah mertua harap maklum saya x reti jahit guna mesin. Hua, hua, hua. Ceh, bajet macam nak kawen! Ahakzzzzz…

10

Siapa kita di mata orang lain???

Credit: Google


Suatu hari seorang MOTIVATOR terkenal membuka seminarnya dengan cara yang unik.

Sambil memegang wang RM100, dia bertanya kepada hadirin,

"Siapa yang nak duit ini?"

Kelihatan ramai penonton angkat tangan menunjukkan ramai yang minat.

"Saya akan berikan ini kepada salah seorang dari anda , tapi sebelumnya perkenankanlah saya buat ni dulu."

Dia berdiri mendekati hadirin.

Wang itu diramas-ramas dengan tangannya sehingga renyuk.

Lalu bertanya lagi, "Siapa yang masih mahu duit ini?"

Jumlah tangan yang mengangkat tak berkurang.

"Baiklah," jawabnya,

"Apa jadinya bila saya melakukan ini?"

Ujarnya sambil menjatuhkan wang itu ke lantai & melenyek-lenyekkan dengan kasutnya.

Meski masih utuh, kini wang itu jadi amat kotor,lusuh dan amat renyuk.

OK, sekarang masih ada yang berminat?".

Tangan-tangan yang angkat ke atas masih tetap banyak.

"Hadirin sekalian, Anda baru saja menghadapi sebuah pelajaran penting. Apapun yang terjadi dengan wang ini, anda masih berminat kerana apa yang saya lakukan tidak akan mengurangi nilainya. Biarpun renyuk, lusuh dan kotor, wang ini tetap bernilai RM100 juga." 

Dalam kehidupan ini, kita pernah beberapa kali terjatuh, terkoyak, dan  dipenuhi kotoran akibat keputusan yang kita buat & situasi yang menerpa kita dalam sesuatu keadaan dahulu.
credit

Dalam keadaan seperti itu, kita merasa tak berharga, tak bererti.

Padahal apapun yang telah & akan terjadi, anda tidak pernah akan kehilangan nilai di mata mereka yang mencintai anda, lebih-lebih lagi pada mata @ pandangan Ilahi. 

Jadi walau bagaimana kotor pun anda, anda masih mempunyai nilai yang tersendiri.

Sayangilah diri anda, bertaubat jika membuat dosa, terus berusaha jika gagal, kerana sesungguhnya diri kita sebenarnya amat berharga.

Kita semua di sisi Allah adalah sama saja.

Yang membezakan kita ialah KETAQWAAN kepadaNya.

Siapa yang lebih bertaqwa, maka dia lah yang lebih baik.

Credit the story to: Ustaz Nasir

“Barangsiapa bertaqwa kepada Allah, nescaya Dia akan membukakan jalan keluar bagiNya, dan Dia memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusanNya. Sungguh, Allah telah mengadakan ketentuan bagi setiap sesuatu.”
[Surah Ath-Thalaq 65: 2-3]

nota kaki: Maaf buzy. X dapat update selalu. titik.

16

Pengalaman pertama sambut Hari Guru? Alangkah indahnya jikalau....

credit: Google


Rasanya Hari Guru dah lepas. Ya, dah lepas sebab 16 Mei merupakan Hari Guru. Saya berkesempatan menyambut Hari Guru sebagai seorang guru tahun ni. Ya, walaupun hanya sebagai guru praktikal, insyaAllah tahun depan saya dapat menyambut Hari Guru sebagai seorang guru yang sebenar.

Pengalaman? Seronok memang seronok. Tetapi…………. Ada tetapi?

Ya, entah mengapa perasaan saya rasa lebih seronok jika dapat melihat para pelajar berubah. Ya, berubah menjadi seorang pelajar yang menghormati guru. Berubah menjadi seorang pelajar yang datang ke sekolah dengan niat untuk menimba ilmu. Tidak perlu beri para guru hadiah sempena Hari Guru tetapi berilah suatu perubahan sikap pada mereka.

Kepuasan melihat para pelajar berubah menjadi manusia yang lebih baik dan dapat mencapai kejayaan adalah lebih indah berbanding hadiah-hadiah yang diterima. Alangkah indahnya kalau saya dapat ubah para pelajar untuk bersikap demikian.

Post yang lepas saya ada cakap kawan saya menceritakan pengalamannya yang boleh saya label sebagai “kurang ajar”.  Mari kita lihat scene-scene berikut:

Scene 1:

Pelajar:  “Cikgu, perlu ke saya panggil cikgu, cikgu? Cikgu ni kan cikgu praktikal je. 4 bulan je pun…..”
Cikgu praktikal: Terdiam. (Barangkali tersentak mungkin)

.....................................................................................

Scene 2: Cikgu sedang relief waktu untuk peperiksaan. Kertas dikutip pada pukul 12.40 tengah hari. Tetapi para pelajar hanya dibenarkan pulang pada pukul 1.10 tengah hari.

Pelajar: “Cikgu, budak lain semua dah balik cikgu!”
Cikgu praktikal: “Awak x boleh balik lagi. Pukul 1.10 baru awak boleh balik.”
Pelajar: Keluar terus dari kelas beramai-ramai meninggalkan cikgu keseorangan di dalam kelas.

....................................................................................

Scene 3: Para pelajar sedang menjalani peperiksaan setengah tahun. Tiba-tiba mereka berbincang dan bising di dalam kelas.

Cikgu praktikal: Diam! Diam!
Pelajar: Bla, bla, bla. Pelajar perempuan memakai make up. Pelajar lelaki bising bersembang.

Apa terjadi? Guru dari kelas lain datang dan menjerit, “Awak semua boleh diam x!!? Saya koyak kertas awak nanti!!”

Pelajar: Terus diam.

.........................................................................................

Scene 4: Para pelajar sedang menghadapi peperiksaan

Cikgu: Dalam hati (Hampir semua pelajar tidak reti langsung menjawab kertas soalan tersebut, biar betik).
Pelajar: “Cikgu, macam mana nak buat soalan ni?
Cikgu: “Tak kan awak x tahu? Habis awak pergi sekolah belajar apa?”
Pelajar: “Saya datang sekolah nak main cikgu.”

........................................................................................


Sebenarnya ada banyak lagi. Tapi cukuplah. Malas nak cerita panjang-panjang.

Benarlah kata Along saya ketika melihat cerita Juvana hari tu, “Ala, x payah pergi sekolah Juvana, sekolah biasa pun dah macam ni.”

Credit: Google
Bila lihat para pelajar sekarang, memang benar bila ada orang berkata para pelajar sekarang biadap. Saya tahu bukan semua, tapi kebanyakannya begitu. Jangan dilihat pada sekolah berasrama penuh, tapi majoriti sekolah harian biasa, para pelajarnya tidak menghormati guru.

Sangat berbeza dengan zaman persekolahan saya. Bila cikgu datang semua senyap. Bila cikgu menjerit semua takut. Sekarang? Cikgu menjerit suruh senyap para pelajar buat suara monyet. Cikgu praktikal seperti tiada fungsi langsung terhadap pelajar. Kerana itu saya sedih melihat para pelajar sekarang. Alangkah indahnya saya dapat ubah perangai mereka.

Saya x berapa suka dari kecik lagi apabila melihat budak-budak bercakap bodoh, sial, bangang dan sebagainya. Tapi bila saya berpraktikal di sini, para pelajar sudah menjadikan perkataan-perkataan itu sebagai ayat-ayat “kebiasaan” mereka.

Jangan cakap kerja cikgu itu senang. Kalau dapat para pelajar yang ok mungkin proses pengajaran berlaku dengan senang tanpa masalah. Tetapi ingat, para pelajar semakin teruk akhlak mereka, nak kawal pelajar seramai 30 orang bukan suatu kerja yang mudah. Lebih-lebih lagi apabila mereka tidak menghormati kita.

Tema guru tahun ini, Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara. Terfikir transformasi bagaimana yang perlu saya lakukan terhadap kelas 2A6 dan 2A9??


nota kaki: Saya berazam nak ubah perangai para pelajar saya. Mampukan saya berbuat demikian dalam masa 4 bulan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top