0

sedih DALAM gembira???





salam..haaa..kalini..setelah lamanya along konvo(padahal baru 2 minggu)..baru kini ku sempat nak wat entry(buzy wei) pasal hari kegembiraan along namun kesedihan bagiku(ayat x leh blah)..haha....


k2..straight to the point....tengok gambar awal2...nampakla si panda mencampak topinya...haa...camtulah jugak along wat aritu...along mencampakkan topinya atas katilje..hehe...k la..tanggal 11.8/2009.....my along...NOR NADIAH BT AHMAD NAZRI...telah secara officialnya grad pada haritu...CONGRATS ALONG....

haa...korang nak tau...my alongni..dia mmg hebatla...biasalakan..kakak sape..tul x??..hehe..
dia aritu tuk praktikal dapat A ooooo...bukan A-..A oooo....haaa...ingat senangpe....korang nak tau pasal dia..klik kat sini..ALONG

along dgn kak fiey

if korang nak tau...alongku ini..bakal cikgu ekonomi....soo...skangni dia tengah jadi cikgu ganti sementara tunggu posting kat mana2...haaa...al-kisahnya time konvo aritu..ni nak geramni..geram..korang cuba tengok gambar2 tu...orang seketulpun xde....apa kes??
x kan sebab kita konvo pulak??..x logik2...

sooo..di manakah ku berada sebenarnya??..adakah diriku orang yang mengambil gambar2 tersebut??..oh no..no..no...k la...dipendekkan cerita...orang actually ada kelas...lab kimia asas 1..di makmal bestari...x jauhpun..jalan conet2 sampaila..hehe..konvo along start kul 2.30 ptg...orang punya kelas start kul 4.00 ptg...soo..bajet ingat dapatlakan tengok along konvo..

ALONG DGN PAPA

sooo..orangpun pegilah kan kat DKA(Dewan Kuliah A)....x dapat tengok dalam dewan dapat tengok live pun jadilah...sooo...orangpun pegilah...tengok bersama adik-adikku..danial,hilmi.boboy..dan papa....

time kat DKAtukan..aduh..suara budak2 dengan baby nangisla...budak2 kecik nak ni nak tula..
aish...kacau mood tul**ini xbrmakna ku x suka dak kecik ea..
soo...orangpun wat dekla kan...dalam hati..xpe2..yang penting dapat tengok along amik segulung kertas yang digulungkan sudah....hehe..

kat DKAtukan..orangpun amikla kesempatan wat jotter book tuk kelas lab kimia..dah siaptukan..orangpun excitedlakan nak tengok along..dah kul 3 dah timetu wei...nak tau..x start lagi...adoi...dr kul 2.50 sampaila dah nak kul 4..tau x..TNC UPSI tu bagi ucapan sampai orang tertido....hilmi cakap...kak farah...tido ea...hehe..aah..memang tertidopun..mana x nya...orang nak tengok along konvo..ni dia bagi ucapan cam dia lak nak konvo...
x sangka 15 minit pas orang blah along amik ijazah..
boboy,along....dengan mak...

dia bagi ucapan penuh confident...(bunyi cam syok sendirije)..serius..ucapan dia confident giler..sampai misai2 diapun ikut gerak gak cam mulut dia..ahaha...kejam...uish..posa2..x baik..
hehe..ni tengah geram gakni...yela..nak tengok akak konvo x dapat...orang tanyala along ko amik ijazah kul bape??..kul 4.15..aduh...kita keluar kul 4....15 minit pas2 dia amik ijazah??
sedih...ni suma salah TNC tula...huhu..

xpelah..x dapat tengok nak wat camne...soo...sebabtula kat gambartu muka orang xde langsung...huhu..papepun..along dah pun genggam segulung ijazah..diriku bila lagi??..aish..3 tahun lagi insyaALLAH...

**by the way..along grade dengan pointer 3.62..ckit lagi nak kelas per1...aish..bolehke kita menyahut cabarannI??...pikir2....


my mama+my along+my mak

p/s: by the way..nk diikutkan tira lg sedih coz de kelas kt HUKM..x leh joinpun...huhu

TraUma dengan PemINta SedEkah???

wooooooooooo.....aaaaaaaaaaaa....takut..trauma...
haa...apa cer??...serius..pengalaman yang agak menakutkan..betul...korang x tau betapa takutnya kita....*(orang mesti cakap apa bendala budakni...x citer dah takut2...hehe)...ye2..nak citerlani...

k...tadi...afterje test termodinamik...kitorang semua dah plan dah...nak g cari rambut palsu kat pekan...sebab rambut kitorang semua dah terbakar secara tiba-tibanya kat dewan peperiksaantu..serius wei....soalan dia....pergh...semudah ABC...cam lagi senang dari kacang....ahakz....soalan dia..if korang nak tau...banyak giler pengiraan dia....pengiraan dia terlampau banyak..mana boleh bagi banyak sangat pengiraan..dahla test 1 jamje...

lainla kalau pengiraan cam 1+2=?...itu bagila segedebuk mana xpela...ni..cam apaje pengiraan tadi...haih..k2..back to the story of terkejut..jeng3..korang ingat kita terkejut sebab test tadike??..aish...xde maknanya....=p

ni adalah citer sebenar...after testtu..kitorang g la pekan..agak ramai gak budak fizik yang pegi...
kita pegi sebab nak amik gambar konvo along...nasibla g dengan biha...kalau x...haa...nilah citer dia...

kita dengan biha g cari payung(biha nak beli..skang kan musim hujan)...sooo...pegilahkan satu kedaini..digelar kedai BIG 10...orang kat ctu ada 10 orang..dan semuanya memang big-big belakalah...haha...patut kedai BIG 10..muahaha..=p..*gurau k....

sooo...dah sampai kedaitu..orangpun belila sarung tangan...afterje bayar...orang alihla..tup2(betul2 sebelah orangni)..ada peminta sedekah(lelaki tau)...haa...dia cam dah targetje orang yang bayar kat ctu....yang paling takuttu...dia tenung orang sambil hulurkan bekastu(sebab dia nampak kat tangan orang ada baki duit bayar tadi)...dia tunduk ckit tanda suh bagi dia duit...

pas2...orangpun cam nak bagi...sebab kebetulan bulan ramadhan(bukan time nije ek orang nak sedekah)...pas2..biha cakap...aina,jangan aina...soo..biha cakap camtu..kitapun x jadilah kan nak bagi dia...orangpun jalan wat x tau..tiba2(dari belakang)*kira dia ikut kita g mana tau x....dia gesek bekas dia kat baju orang wei...takut dah timetu...rasa cam ada orang raba2.....haaa.....ni baru ceot...pasni lagi cuak....kalau korang nak tahu..kita dengan biha wat dek..(jalan laju2)..korang tau...dia kejar...dia dahla tempang....dia kejar tau..haa...mana x cuak..muka dia dahla menakutkan....(time dia kejartu rasa cam ada hantu kejar)..aish..

korang bayangkan camne perasaan orang tadi???...rasa cam ada orang gila kejar...takut giler...rasa cam jantung tercabuttu..rasa cam memang dah tercabutla tadi...ni duk gam balikni..=p..*poyoje..serius wei nasib bukan orang gila yang kejar tadi..pas dah kejartu..barulah pekerja kedai BIG 10 tu tanya kenapa jerit2ni..orangpun cakaplah ada orangtu kejar..

masalahnya di sini ialah..pekerja dia ramai...tapi....bila peminta sedekahtu masuk..sorangpun wat dekje...geram2....aish...memang kita x nak pegi lagi kedai selebettu...eeeeeeeee..tapi..serius wei..kita trauma sih..takut giler nak pi pekan pasni...takut jumpa lagi peminta sedekahtu..camneni??..aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

p/s: pengajaran dia kalini..pas bayar terus masuk duit dalam beg duitke atau jangan pegi kedai BIG 10 tu lagi???..hermmm...

2

TAHAN WEI...KENA TAHAN GAK..sbb??

haa....tahan wei...kena tahan gak???..pe cer..bulan puasala...hehe....

salam...hehe...kalini..x tengok gambar atasnipun xpe...(cam x taula pulakkan)..korang dah start berpuasa dah arini(22/8/09)..haha...xde lagi dah nak beli makanan kat mak cik jual nasi lemaktu lagi dah pagi2...korang suma kena puasa...xde lagi dah singgah2 bitara beli roti sardinla...kopokla...gula2la..hehe..ni suma kita yang belini..normallatu..lapar wei time kuliah..
ni suma tips tuk elakkan ngantuk korang mana tau..(sebenarnya lagi ngantuk bila dah makan)..hehe..(sebab terlebih makan)..=p

sooo....di kesempatan ini..ingin ku ucapkan kepada semua umat ISLAM di seluruh dunia....SELAMAT BERPUASA..=)

nk diikutkan...bila dah cakap bulan puasanikan..korang kenala tahan lapar...tahan..semuapun kena tahan...tahan..tahan segalanya...kecuali nak g tandas..hehe...yang tu wajib dilepaskan..lepaskan segalanya(mak aihh..overla pulak..hehe)..yang lain kena tahan ek..termasukla tahan rindu..muahaha..=p...

percaya atau x...bila korang puasa nanti kan..mesti duk terbayang makanan2 kat pasar ramadhankan...nak belitula..nila...beli pasartula senang ea...hehe...
akhir2ni...kita duk terbayang CUCUK KAK DELL...(tulisni sebab kak dell baca rupanya blog org)..haha....ku terbayang saat2 pertamaku makan cucuk itu di rumahnya..disebelah kedai makan mamak...(xlah berjiran)..hehe...time makantukan..kita rasa..sedapnya cucuktu..(padahal lapar giler sebenarnya timetu..ke aura kedai makan mamaktu wat kita rasa bendatu sedap??)..haha...

JANGAN MARAH KAK DELL NAA....(kalau dah sedaptu nak tipu lagu manapun x dapat aihh....kecualilah salwa)..hehe

k la..dah merapu gilani..nampak sangata over excited..hehe...(sok test TERMODINAMIK sempat lagi nak update blog)..aih...


time puasani sumapun nampak cam boleh makanje...termasukla kura-kurani....wei..jap..xkan kita sorangje yang nampak burgerni kot??..haha...confirm..korangpun tengah laparni..=p

SELAMAT BERPUASA KAWAN-KAWANKU...=)

0

BOTAK DE LICIN???




haa....kalini...2 gambar yg menunjukkan diriku betul2 BUZY!!!!!
pertama...ku tengok rambutku gugur hari demi hari macam sprinkle warna-warnitu..kerja dilemparkan kepadaku bagai menghias kuih raya dengan sprinkle2 warna-warnitu..(haih..overla pulak)...cantik..pelbagai colur...cam subjeknila...thermo...elektronik..maths..edu..aduh..
mana x botak nya...KUIZ..TEST ...LAB REPORT...TUTORIAL...ASSIGNMENTS...
botak licin r camni..



weyh...xkan dia nak cikgu botak kot??
lelaki x pelah..ni pompuan...ahakz..
hahaha...
dadutu pulak...simbol main tikamjela kuiz dengan test aritu..aduh..
geram ada..menyampah ada...haih..

nipun nak taip banyak2pun takut..tengok berderet2 kerja menungguni..
dia cam goda orangje suh orang buat..
dahla line tengah kiok..bukan kiok lagi dah..
memang dah xde line...ni merempat rumah zai ni...haih..(thanx zai)..=)..hehe

by the way...16/8 dah xde specialnya ea..
nak tau nape??
tunggu nanti orang wat post specail pasaltu..hehe..

1..2...3...4...banyaknya rambut gugur..
kalau wat rambut palsu agak2 ada orang beli x??
ahakz...

p/s: nak update blog..tp...xpelah...haih..

0

~me familia....danial~


salam...haa....patutnya postni dah lama dah tulis...hehe...kesian danial..turn dia last skali..
kalau korang nak tau...sbnrnya dah tulis lama dah pasal familyku seketul-seketul masa pengenalan diri konon..ahaha...

k2...sekarangni....haaa...pe lagi...nk tulisla kan pasala adikku yang lastni...
k..nama dia...muhammad zharfan danial..lahir pada 15/6/2000....
dalam adik-adik laki kitorang...dia sorangje ada Muhd...nape??
ada kisahnya...sbb...dia lahir 15/6...aritu maulud nabi...tu yang dia sorangje ada Muhdtu...hehe
lg 1...dia sorangje yg lahir kat johor...kitorang suma lahir kat klang...hehe

diani...ea..cam adik2 kita yg lain...dia mesti ada nama panggilan gak...kalau yg azfartu ku panggil boboy...yg rushaiditu ku panggil rushaidah...haha...
and danialni...kesian ckitla....adik laki 2 ketul panggil dia Botet...aduh...dorangje ea yg panggil..kita panggilan dia denyeh...haa...okla ckitkan...

mana dapat nama botet??..ntahla..x pernah nk tanya pasal kewujudan nama botettu..cuma..
masa dorang start panggil dia botettu...kebetulan lagu black eye peace tengah fames dgn lagu bebot...haha...dr ctula kot...

k...dianikan...antara adik laki yg paling baik dan paling sopanla antara ke3-3tu....
serius...dia baru darjah 3....cikgu dia gelar dia lelaki melayu terakhir...diani..depan org....senyapje..depan kitorang barulah dia nak huha..huha....tgk gambar dia pakai plastik kat kepalatu dah tau dah..hehe..kalau depan org ramai..bukan main jaga imej...hehe...

diani....masa kecik...kesianla...kena buli..dgn sape lagi..kalau bukan orang..aish..kejam..tp..last2 bendatu tuk ajar dia sebenarnya...dulu....masa dia 3 tahun x silap....org cakapla dgn dia...ea..jangan pakai pampers..x malu..dah besarpun pakai pampers....tba2 1 aritu..dia bukak pampers dia....dia cakap dgn mama....mama...x nak dah pakai pampers..dah besar..

pergh...mmg banggala dgn dia timetu...tp...cam biasala...dak baru belajar bukak pampers...pe lg...adala lopak air kuning kat sesetengah tmpat...ahakz...org pe lagikan..lari ar..wat x tau...ahakz...=p

diani..kalau nak tau..pengemas orangnya..(kdg2 terasa org lg selekeh dr dia)..ahakz...kalau mood dia nak kemas barang tba2 ada...haa...memang satu umahtu dia nak kemas kalau boleh...haaa..kan dh ckp...baik tau budakni..pas2...diani..kelakar ckit...

org bg contoh 1 kesla...

masa sem lepas...ada sorang ckgu kat sek diani...
disyaki liwat pelajar lelaki..(sbb dia sek semua lelaki)
soooo...orang cakapla dgn dia...
A: danial...danial tau x nape ckgutu kena tahan dgn polis??
D: x tau...sbb kenapa kak farah??
A: dia ditahan....sbb...dia liwat....danial tauke liwattu apa??
D: taula...lewat dtg sekolah...haaaa..ckgu datang sek lewat kena tahan??...
tah pape tah...datang lewatpun kena tahanke??
A: bukan lewatla danial...liwat...
D: yela...lewatla....apa la cikgutu..orgpun datang awal g sek...ni cikgu datang
lewat...aish..tah pape tah..pasni danial x nakla dtg sekolah lambat..nnt kena tahan dengan polis..
A: hahahaha...gelakjela...danial2...=)



aish..rindu plk dgn danial...herm..dah besar mau hensem adikku sorangni..hehe..ada byk lg citer psl diani.tp..korang tau gtu2 cukupla ek..hehe

p/s: kpd sape2 yg nk baca balik pasal familyku....klikje la kat bawahni...

2

alone+menyesal=padan muka...aish...

p/s: rs nk sorok leh x?? dhla duk sorgni...huhu

haih...ku keseorangan....tula...along ajak blk umah mak x nk...gatal...haih...
member suma blk ari ahad..tp..ku balik ari khamis...blk khamis sbb nk teman along amik jubah konvo jumaattu...huih..beratur cam semut td...(nasib dtg awal...so...yg semuttu org lainla...)..hehe..

pegi pagi..kul 9...dia kt start amik 9.30...tipuu.....org dh beratur cam apa dah timetu...nasib fakulti along x ramai lg timetu..dh amik..pe lg...testla pakaikan...pergh...
time pakaitu...rs cam dh habis belajar.....rasa cam nk babai upsi...i dah nk blahni...aish..poyoje...

huh..x sabarni tggu along konvo...selasani..aish..bestje...pasni dh jd cikgu dh...ada duit sndr..jelez...waaaaaaaaaaaaaaa..........

huh..tu dh lari topiktu...skangni..smbg blk keseorangan....along ajak g jalan TAR sbnrnya...bukan g tar jalan rayatu.....g jalan tunku abdul rahman ea..mula2 nk ikut.....pas2..tira x jd g..kitapun..cam malasje bila tringat nk kuiz ODE rabuni..aduh...

soo..ku ambil keputusan tuk sorokkan diri dlm bilik...nasib kak niha dgn kak wana ada...
adala org gak nk ckp2tu...huh..tp..dlm dirini...
rs menyesal..sbb...

time cuti aritu..kita x tau wat pe kt umah..aish...nk kata siapkan lab report x...study x...aish...
kan dh menyesal..xpelah...pasni ambik iktibarla....(kalau x dh leh g jln2 dgn along)..huhu

Jangan tangguh2 keja wahai si faina oi....buat keja..pas2 nk wat pape watla...
k2...akan ku x tangguh keja pasni...chaiyok2...faina..pi siapkan lab report...yeee....
p/s: kla...nk wat la ni....x sabar tggu along konvoni....=)

0

~Nisfu Syaaban....apa specialnya??..bacalah~


salam...tarikh 6/8/2009.....haaa....tarikhtu xde mknanya...tarikh yg penuh mkna ialah tarikh 15 syaaban....napa special ek??..sbb tu hari nisfu syaaban...(wat x tau x taula..)

sebelumni...cuma tauje asal tarikhtuje puasa sunat...kalini..terasa nk tau lbh pulak psl nisfu syaabanni..soo..adala searching2 gak...

antara maklumat yg org dpt ialah:
  • Hari Nisfu Syaaban adalah hari di mana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru.
Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Syaaban bermula pada 14 hb Syaaban sebaik sahaja masuk maghrib)

apa mksud buku catatan amalan kitatu??..haa...
mksudnya...====>>>
waktu 15 syaabantu...buku amalan kita akan diganti dgn yg baru...kira 14 syaabantu..kita punya buku dosa dan pahala kira lastla b4 dibawa naik ke atas oleh malaikat...sbbtu rmi ckp..bulan syaabanni bulan kita kna byk bertaubat...erm..faham dah..=)

kira kalau arini 15 syaaban...korang punya buku,buku barula...papepun..wallahualam...
(kalau betulla..x smptla nk tutup dosa pd buku lama..sbb buku lama dh kna ambik)..
xpe2..pasni dh tau leh wat amal lebih..he3..

ada lg 1 info ku dpt...dia ckp..thnni nisfu syaaban bulannya gerhana bulan...tgk2 mlm td mmg betul gerhana bulan..lawa plktu...(syukur alhamdulillah)..=)

Kelebihan mlm nisfu syaaban:

Kelebihan Malam Nisfu Sya‘ban itu telah disebutkan di dalam hadis sahih daripada Mu‘az bin Jabal r.a Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya :

“Allah menjenguk datang kepada semua makhluk-Nya di Malam Nisfu Sya‘ban, maka diampunkan dosa sekalian makhlu-kNya kecuali orang yang menyekutukan Allah atau orang yang bermusuhan.” (H.R Ibnu Majah, at-Thabaroni dan Ibnu Hibban)


Pada malam Nisfu Sya‘ban juga, adalah di antara malam-malam yang dikabulkan doa. Menyedut pendapat Imam asy-Syafi‘e dalam kitabnya al-Umm telah berkata:

“Telah sampai pada kami bahawa dikatakan: sesungguhnya doa dikabulkan pada lima malam iaitu: pada malam Jumaat, malam Hari Raya Adha, malam Hari Raya ‘Aidil fitri, malam pertama di bulan Rejab dan malam nisfu Sya‘ban.

Sumber:Al-Azim.com

JAKIM

hadis ttg nisfu syaaban:(nk tau detail la)

Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Iman Al-Baihaqi r.a:
Rasulullah saw telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dan sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda s.a.w dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda s.a.w berkata dlm sujudnya,
"Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri."

Setelah Baginda saw selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. "Malam ini adalan malam Nisfu syaaban. Sesunguhnya Allah Azzawajjala telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu Syaaban dan memberi keampunan kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap org2 yg dengki."

p/s: kpd yg blh berpuasatu..atau x mkn pape lg...puasalah...lgpun practice..dh nk bulan ramadhan dhni..=)

sumber2 ilmu kt atasni...
leh g...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top