21

Radiasi Laptop? Bahaya kalau kamu mengandung!

Alhamdulillah,tamatnya peperiksaan Physical Chemistry petang tadi bererti tamat sudah Semester 5. 2 hari lepas saya baru jawab paper Physics Nuclear. Maka teringat saya perlu ceritakan ini.
Kalau hari tu saya bercerita tentang radiasi yang dikeluarkan oleh microwave oven, kali ni saya nak bercerita tentang radiasi yang dikeluarkan oleh LAPTOP pula. Ya, laptop juga punya radiasi tahu? Cuma x seteruk microwave oven je lah. Hehe. 

Rabu lepas-lepas-lepas(saya x ingat bila), kawan saya present tajuk ni. Maka mari saya present kepada kamu semua pula ye.

Laptop/Notebook memang keluarkan radiasi. Ok, mahu tau radiasi itu apa sila rujuk post saya pasal Microwave boleh menyebabkan kamu mandul?


Kalau bahaya radiasi microwave boleh menyebabkan kamu mandul + lain lain lagi. Nak baca klik sini. Radiasi yang dikeluarkan laptop pula boleh menyebabkan keguguran kalau kamu perempuan yang mengandung. Itu yang saya ingatlah masa kawan saya present tu. (Yang lain x tau kenapa saya x ingat. Heee). Tapi jangan bimbang, sebab radiasi yang dikeluarkan laptop adalah sedikit. Tapi, sedikit-sedikit lama-lama jadi bukitkan?

Perempuan yang mengandung jangan cuak ye. Ada beberapa safety precaution yang boleh kita ambil bagi mengurangkan radiasi oleh laptop.

saiz kecik sudah memadai

Per1: Kalau anda semua ada kaktus, (pokok yang berduri-duri tu) Sila letak di sebelah laptop ketika anda menggunakannya. Motif? Saya x tau kenapa. Tapi mungkin dia serap kot radiasi tu? Hehehe. Tapi harap maklum, letak kaktus yang saiz kecik-kecik sudah. Xkan nak alih pasu kaktus besar setiap kali nak on9? X larat kot. (-_-)

Ke2: Pastikan jarak anda dengan laptop 30 cm. X tahu 30 cm tu berapa panjang? Ambik tangan anda letak kat skrin. Lebih kurang macam tu lah 30 cm. (Lagi jauh lagi baik)

Ke3: Minum air GREEN TEA. Minum air green tea dapat kurangkan radiasi yang diorang terima kalau saya x silap. Kalau x suka green tea, minum air chrysanthemums. Ala, air yang ni:


Ke4: Jangan letak laptop anda di riba. Sebab radiasi lagi banyak di bawah laptop.

Haaa, ada lagi ke ea? Rasa yang ni je. Hehe. Kalau ingat nanti saya add up. Sekarang mata saya rasa kuyu. Letih jawab exam petang tadi. Banyak giler rumus. (T.T). Maka, read2 untuk kamu, nyte2 untuk saya.

Nota kaki: Esok balik kampung.

image signature

21 korang POT PET:

Solihin Zubir said...[Reply comment dia please]

entry yg bagus!
nnt sy nak jauhkan lappy dri isteri sy.. hahha..
err.. entry cara2 nk wat bom nuklear xde ke? hehhee..

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Solihin Zubir: haa, baguslah idea tu..tp x boleh cari isteri yg blogging..hehehe...

ehem, x habis2 bom dia..

:P

cacing said...[Reply comment dia please]

info ni sgt bagus... pasni nak cari pokok kaktus.. agak2 kalo tukar pokok krismas leh tak?? mana tau kot2 santa klos leh dtg bagi hadiah.. hehehe

Along Tapa said...[Reply comment dia please]

woah....ada radiasi ek...apa kata kita upgrade laptop kita jadik weapon of mass destruction lak....ngeee~~~

Gorengbaek - Along oh along....kemana ko menghilang???

Hangit habis dah - Luahan perasaan...luahan perasaan

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@cacing: boleh2..pastu kalau santa klaus dtg bg hadiah..jgn lupa share ckit...

:P

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Along Tapa: saya x nak join..buat sndr..
;p

amirah said...[Reply comment dia please]

wuhu...selalu letak laptop atas riba.skg ni dh letak bntl dlu baru ltk laptop

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@amirah: kalau letak laptop atas bantal...nnt laptop pulak cepat rosak...

L@n@ a.k.a Mak Budak said...[Reply comment dia please]

halamak .. cek ngandung gak .. tq for the info..

Puan aiNa Rahman said...[Reply comment dia please]

yeke cmtu? woaaa..seb baik kurang on9 kt umah. nk kena beli kaktus la pasni..hehe

Nabila said...[Reply comment dia please]

important info!glad u shared it. boleh share?

Farihah Ahmad said...[Reply comment dia please]

ih takotnye...

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@L@n@a.k.a Mak Budak: mengandungke? congrats..=)

ur welcome..=)

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Puan Aina Rahman: haah...ikut presentation kawan sayalah..hehe..

haaa, pi beli...hehe

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Nabila: ur welcome..blhje share..=)

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

Farihah: tu la...takut jugak...huhu

ASaDa RyutaRo said...[Reply comment dia please]

entry yang muncul kat blog ni sentiasa bermaklumat. bagus! bagus!

susah jugak ea, entah apa lagi benda yang kita pakai boleh menyebabkan radiasi.. ada ke alatan yang selamat? hurmm..

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@AsaDa RyutaRo: eh, puji over sangat..xdelah..biasa2 je...saya bg tau apa yg saya tau..

rasanya susah nak jumpa alatan yg totally selamat..mesti ada pros and cons...

Aisyah Kay said...[Reply comment dia please]

info berguna ni. thanks for sharing :)

Hydolarc said...[Reply comment dia please]

wahai cik farah aina...bagaimanekah laptop punye radiation berfungsi? camnekah radiation itu boleh membawa kepade kemandulan? facts? figures? graphs? ada research on the matter? dan apekah bahan2 yg ada dlm pokok kaktus itu yg boleh mengurangkan radiasi laptop nih?

Anonymous said...[Reply comment dia please]

Всем привет, Эта тема просто бесподобна :) , мне интересно )))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top