20

Microwave oven? Boleh menyebabkan kamu mandul!

Sebagai student fizik, setiap sem ada benda baru yang saya pelajari yang membuatkan rambutku gugur sehelai demi sehelai bukan kerana salah pakai syampu, tapi kerana terkejut melihat rumus2 yang tertera pada buku University Physics.

Sem ni, saya kena ambik subjek TFU 3012 :Nuclear Physics. Oleh itu. Mari kita beradiasi sebentar. 2 minggu lepas, saya kena present assignment radiasi saya. Jadi, saya mahu beritahu kamu kembali apa yang telah saya bentangkan.







Tahu tentang microwave oven x? Haa, yang orang buat masak pizza, hangatkan lauk bagi mereka yang malas menggunakan  kualitu. Kalau x tau, cepat lihat gambar ini.


microwave sebenarnya dangerous...kamu tahu x?


Haaa, dah tau microwave oven? Sebenarnya kalau pelajar2 sekalian mahu tahu, bila kita letakkan makanan dalam microwave oven, makanan kita sebenarnya telah diradiasi. Owh, radiasi tu apa? Radiasi tu macam orang geletek2 ketiak kamu. Ok, saya gurau. RADIASI = RADIATION. Saya telah translate untuk kamu tanpa menggunakan google translate. Kenapa ada radiasi? Sebab microwave tu yang keluarkan radiasi.

Ok, sambung tentang makanan tadi. Bila kita letak makanan dalam microwave oven, partikel makanan dalam makanan kita telah berubah, nutrient pun dah kurang. Jadi, bila kita makan, perut kita x boleh cam apa ke benda nutrient itu (sebab dah berubah), makanya benda2 itu akan terkumpul. Makin banyak terkumpul, makin kita akan dapat penyakit yang dinamakan sebagai kanser perut. Haa, terkejut? Jadi, jangan guna selalu microwave oven.
aku x pregnant lagi sebab mandul ke?

Selain itu jugaklah, sesiapa yang makan makanan yang selalu dimasak di dalam microwave oven, effect jangka panjang ialah otak korang akan jadi lembab(salahkan makanan kalau x dapat A dalam subjek ni), lagi makanantu boleh effect korang punya system peranakan(kalau x paham, senang citer boleh jadi mandul), boleh dapat pelbagai penyakit-makit lagilah.

Owh lupa, adakah kamu tahu microwave oven sebenarnya selepas 2 tahun, kena pergi servis? Kalau x, lagi banyak radiasi yang dia keluarkan. 

Banyak lagi tentang radiasi yang mungkin korang semua x tahu. Ada yang bertanya kenapa saya wat post pasal ini? Sebab rabu haritu saya pergi ke Agensi Nuklear Malaysia(AGM). Best giler pergi sana. Memang dapat macam2 ilmu.

Jom kita tengok gambar masa pergi lawatan rabu hari tu.

ketika berhenti di R&R sungai buluh

yah, kami di AGM

classmate physics saya...~heee

nota kaki: ada kes di US, isi perut seorang lelaki masak di dalamnya sebab radiasi microwave kuat sangat.

FAKTA: radiasi microwave ada 2, di dalam dan di luar.

p/s: esok ke melaka pula untuk subjek astronomy
image signature

20 korang POT PET:

nur anis said...[Reply comment dia please]

wah..tak sangka microwave sangat bahaya..so, kena kurangkan guna ni..

aku dan hidupku.. said...[Reply comment dia please]

best2. say baru taw...
terima kasih bg input...
hehehehehe

Solihin Zubir said...[Reply comment dia please]

owhh.. radiasi tu mcm org geletek2 ketiak rupanya..
baru sy taw..
patotla fizik spm dulu failed.. ahahaha.. ;-p

Nur Misnan said...[Reply comment dia please]

salam..
memang microwave tidak baik utk kesihatan dan tubuh badan
zaman sekarang semua nak senang
masuk micro tekan.. siap lauk panas2
tapi kurang suka guna...

info yg sgt bagus.. teruskan

Daffien88 said...[Reply comment dia please]

serius ka...selamat apan jarang pakai microwave ni...huhuh...tak bercucu nanti ....;)

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@nur anis: haa..kena kurangkan penggunaan microwave...

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@aku dan hidupku: hehe..sama2..=)

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@solihin zubir: saya bagi radiasi betul2 kang baru tau..=p

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Nur Misnan: betul2, microwave mmg x elok untuk badan...kalau boleh elak baik elakkan....

thanx..=)

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Daffien88: aah...bukan setakat cucu..anak dtg dulu dari cucu apan..hehehe...

ASaDa RyutaRo said...[Reply comment dia please]

cam bahaya giler je bunyi radiasi ni. isk.. isk..

fittiariri said...[Reply comment dia please]

pasni xyah guna micriwave lagi ler huu

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@AsaDa RyuTaRo: memang bahayaaaa....

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@fitriariri: kurangkan penggunaan..jgn smpi x guna langsung..penat je beli..hehe

miss chekleen said...[Reply comment dia please]

hukkk...maleh nak guna koli(kuali)
demi menjaga kesihatan diri,chekleen tak guna dah..ekeke

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@miss chekleen: haa, tok seh nok guno doh...hehehe

hamzah ian said...[Reply comment dia please]

mandul keh??? seyes?

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@hamzah ian: aah..effect jgka pnjg..

BUJANG SUSAH said...[Reply comment dia please]

sampai melaka call eh...

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@bujang susah: errr...apakah?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top