18

Demi Segulung Ijazah~~

Sebagai seorang pelajar sains sememangnya assignments sentiasa beratur menunggu giliran untuk dipersiapkan satu persatu. Satu habis, datang lagi 1. Memang x pernah berhenti, kadang-kadang minggu study week pun masih ada assignment yang diberikan oleh lecturer.

Rumah sewa yang dihuni oleh saya mempunyai 3 kos pendidikan yang berbeza. Iaitu pendidikan Sains(fizik,biologi & kimia), pendidikan Bahasa Melayu, dan juga pendidikan Sejarah. Kadang2 saya jelez melihat housemate yang mengambil bukan pendidikan Sains kerana mereka boleh tidur seawal jam 10 malam dan paling lewat 12 tengah malam. Saya? Pukul 2-3 pagi baru saya dapat tido.

Bila tengok jadual kelas mereka yang hanya mempunyai 1 kelas sahaja setiap hari memang menambahkan kejelesan saya kerana mempunyai kelas yang pack setiap hari. Sekarang sudah masuk minggu ke-13. Masih ada roket air yang perlu saya buat, masih ada test yang menunggu, dan masih ada assignment serta tutorial yang menuggu giliran untuk disiapkan.

Kadang2 diriku tertanya mengapa lecturer mereka x berikan mereka kuiz seperti kami? Mengapa x berikan test seperti kami? Mengapa x berikan assignment yang berlambak seperti kami? Mungkin ada yang tertanya mereka xkan tiada assignment langsung? Jawapan saya, mereka ada assignment kumpulan dan individu, tetapi mereka tiada kuiz dan test seperti kami.

Mula-mula memang rasa jelez. Lama2, saya redha. Kini bila ada assignment saya masih boleh tersenyum membuatnya walaupun ketika itu mereka bergelak ketawa menonton movie serta membaca novel. Mahu tips? Saya selalu berfikir seperti ini: “Faina, bila ada banyak assignment, bermakna lecturer mahukan kau dapat pengetahuan yang lebih” Bila fikir balik, betul jugak. Kalau tidak masakan saya mengetahui bahawa microwave oven boleh menyebabkan kamu mandul.

Teringat kata-kata lecturer saya, “Nak dapat ijazah bukan senang, kalau kamu boleh dapat segulung ijazah dengan senang, bermakna ijazah itu tidak bermakna”


rakan seperjuanganku..=)

nota kaki: perlu off laptop kerana ada kuiz nuklear esok
image signature

18 korang POT PET:

Solihin Zubir said...[Reply comment dia please]

btoi2.. kalau lecturer x bg asigment maknanya dia x syg kita.. hehehe..
rindu plak nk wat asigment cam dulu2.. ;-p

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Solihin Zubir: ada bunyi macam berniat menjeleskan saya je ni...
:p

hiro said...[Reply comment dia please]

auww..biase la tu.

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@hiro: kos yg melibatkan sains2 mmg camtu kot..hehe

Daffien88 said...[Reply comment dia please]

go go chayuk pada farah

ain fathihah said...[Reply comment dia please]

yeah, setuju!

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Daffien88: thanx daffien..go go chaiyuk too..=)

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@ain fathihah: yeah...give me five sister...

aibaks said...[Reply comment dia please]

mek.. mesti la mereka tuh tak supa dgn demo.. mereka tuh tak perlu wat kuiz nuklear.. pergh.. klu salah la bancuh atom tuh.. boleh jadi kes hiroshima tau.. hehe

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

aibaks: haha..awak buat saya ketawa sorang2..=)

betul3...(cam upin ipin)..heee..=D

cKyN WaN said...[Reply comment dia please]

hehehehehe

biasala tu

setiap bidang ada pro n con masing2

gambare!

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...[Reply comment dia please]

hehe, bakal cikgu x boleh mengalah ! go go go ! :D

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@cYkYn wan: mula2 rasa mmg jelez..skang dh ok dah..=)

hehe..basya!!!!

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Marlyana: yes, go3..thanx u dear..=)

maCy said...[Reply comment dia please]

trasa jugak. kitorang sini dak sains pulun gila. stil rsult cmtu2 j. dak2 laen relax. score. humm

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@maCy: sama jugak kt cni..agak sukar nak dapatkan title dekan..huhu....

xpe2, chaiyok2....yaahhhh....hehe..

amirah said...[Reply comment dia please]

nak dekan??bacalah novel dan tgok movie sampai lebam....pastu makan tido makan tido keh?settle!!!

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@amirah: uih..relax sister...saya tahu kamu kegeraman..huhuh....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top