17

Perlu Tahu...JIKA ANDA PERNAH TERTELAN MAKANAN YANG X HALAL!!

Kita kalau nampak restoran ada logo halal kita assume dia halalkan? Tapi mungkin ramai yang x tau lagi restoran yang dikategorikan sebagai halal & haram. So, jom kita tengok.


Restoran yang TELAH MENDAPATKAN pengesahan HALAL JAKIM ialah:

a) McDonalds
b) A & W
c) Secret recipe


~BOLEH MAKAN~

Restoran  yang telah DITARIK BALIK sijil HALAL oleh JAKIM pulak ialah:

a) Victoria Station (ala, yang jual steak tu)
a) Kam Lun Ta (ni cari gambar x jumpa)
c) Lotus Family Restoran


~DAH DITARIK JANGAN GEDIK PI MAKAN~


Restoran yang TIDAK PERNAH dapat sijil HALAL oleh JAKIM pulak ialah:

a) Kiwi Express ( x taulah jual apa)
b) San Francisco Steak House (confirm2 jual steak)


~YANG NI MEMANG XDE SIJIL HALAL LANGSUNG~

Kalau minuman pulak, COKE dengan 100 PLUS telah mendapatkan sijil halal.


~BOLEH MINUM, TAPI BERGAS, X DIGALAKKAN..HEHE~

Tau kuih bulan? Haa, kuih bulan yang mungkin dijual Noraini's Cookies, KG Pastry dan lain2 adalah halal. Tapi yang dijual oleh KAM LUN TAI telah ditarik balik sijil halalnya. Senang citer x yah makanlah kuih bulan. Kan senang. Hehe.

Kalau produk berasaskan ayam yang mempunyai SIJIL HALAL pulak:

a) Farm's Best
b) Ayamas
c) Ramly

~HAA, NI SEMUA BOLEH MAKAN~

Soalan:

Saya ingin tahu sama ada semua stall di food court suria KLCC halal kerana tiada papan tanda yang membezakan antara gerai yang halal dengan yang tidak halal. Saya juga ingin tahu sama ada semua restoran di  Suria KLCC menghidangkan makanan yang halal walaupun ada yang menjual arak =(. Madam Kwan's, Spring Garden, Rain Nudle House, Bukhara, Chillis, California Pizza, Kelantan Delights, Chakri's Palace, Rotiboy Bakeshoppe, Auntie's Anne Pretzel, Cinnamon, Al-Marjan, Bong Sen, Chinoz on the Park, Dome Cafe, Genki Sushi, Gloria Jean's Coffee, House of Sudanese Food, San of Francisco Steak.


Jawapan:

Gerai2 makan di Medan Selera di KLCC tidak ada yang mendapat pengesahan halal Jakim termasuklah yang disenaraikan itu.

Ok, kedai roti yang telah mendapatkan pengesahan HALAL Jakim pulak ialah:

a) Baker's Cottage
b) King's Confectionary

~Roti yang boleh di ngap~

Kedai roti yang tidak pernah mendapatkan sijil Halal Jakim pula ialah:

a) Bread Story
b) Bread Talk

~Kalau pernah makan pasni jangan duk makan~

Status makanan yang disediakan oleh GIANT & TESCO ada sebahagiannya yang telah mendapatkan pengesahan sijil halal Jakim manakala JUSCO hendaklah merujuk kepada logo halal yang digunakan pada pembungkusan produk kerana JUSCO tidak pernah mendapatkan pengesahan halal Jakim secara khusus.

Tentang COFFE BEAN & STARBUCKS:

~COFFEE BEAN boleh dilantak sepuas hati~

Coffe bean telah mendapat pengesahan Halal Jakim dan telah dipastikan semua bahan yang digunakan adalah Halal

TETAPI

~NO,NO..x boleh minum~

Starbucks memang tidak pernah memohon pengesahan Halal Jakim maka tidak dapat dipastikan kehalalan produk atau bahan di tempat itu. 

Tentang ubat-ubatan:

Jenama UPHA telah mendapatkan pengesahan Halal Jakim dan telah dipastikan soft gel kapsul yang digunakan adalah halal. 

~Jangan dimakan ubat jenama ni~

Bagi jenama Blackmores, Solaray, Seven Seas, 21 Century, tidak pernah mendapatkan sijil pengesahan Halal oleh Jakim kerana itu tidak dapat dipastikan kapsul yang digunakan itu walaupun didakwa bersumberkan lembu tetapi tidak diketahui sama ada lembu itu disembelih atau tidak. Produk yang tidak mendapat pengesahan Halal ini adalah kerana itu adalah produk import. Maka pengedar dan pengeluar bertanggungjwab mendapatkan pengesahan Halal dari badan Islam di negara asal produk tersebut diimport.


p/s: artikel asal dapat dari cni, saya ubah ckit dengan penambahan gambar bagi memudahkan pembaca nak baca. Chewahh. Hehe.

nota kaki: sape berani mengaku memang x pernah tertelan makanan di atas? kalau ada maklumat baru pasal halal dengan haram share sekali...saya nak tahu...

sesiapa yang nak check sijil halal diluluskan atau tidak oleh JAKIM pegi sini:

image signature

17 korang POT PET:

Haw said...[Reply comment dia please]

thank you for sharing

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Haw: ur welcome..=)

Nawaitoo said...[Reply comment dia please]

salam.ini rasanya artikel lama.skrg ni chicken rice shop tlh mndpt sijil halal.utk kepastian sila ke laman web jakim

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Nawaitoo: ok2, saya try pegi tgk...
thanx 4 da info..=)

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Nawaitoo: ok2, saya try pegi tgk...
thanx 4 da info..=)

Along Tapa said...[Reply comment dia please]

ehem...ada tambahan..tu kalo yg dah dikeluorkan oleh JAKIM la...tapi bagi kedai yang macam halal tapi takde logo JAKIM, tu bergantung pada keyakinan kita sendiri...kalo kita was2, lagi baik kalo kita jauhkan...

Gorengbaek - Taktik-taktik mengorat yang hampeh

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Along Tapa: setuju dgn kamu..=)

aku dan hidupku.. said...[Reply comment dia please]

time kasih fara ats information...
heheheh sy stuju 2...

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@ aku dan hidupku: ur welcome..hehe..=D

Shaleh said...[Reply comment dia please]

bread talk?? baru tahu niee... hiyyyysssshh...

x makan lg!!

MR Bang Miji said...[Reply comment dia please]

nice entry..btw olive oil yg dr oversea tu perlu tnda halal gak ker?

Solihin Zubir said...[Reply comment dia please]

starbuck tak halal? aiyooo.... nasib bek sy tak pnah mkn kt starbuck.. hhehe..

ermm.. KFC cmne plak? :D

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Shaleh: saya pun x nak makan lg pasni..

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Mr Bang Miji: try check kat link yang saya bagi tu...

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Solihin Zubir: KFC halal lah...try check..=)
(bajet cam saya check)..haha

Solihin Zubir said...[Reply comment dia please]

harap2 pizza pon halal.. my feveret.. huhu..

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Solihin Zubir: saya dah check tuk kamu..pizza hut dgn kfc halal lah syg.....

hehe..=D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top