12

Doa Sebelum BERBUKA Doa yang MUSTAJAB


Semalam dapat mesej 10 minit sebelum berbuka dari yang tersayang. Mesej yang berbunyi,

Aina, doa sebelum berbuka doa yang mustajab tau. Doa untuk kita ea?”

Nota: Mesej telah diubah suai mengikut kesesuaian kandungan blog. Hak3.


Makanya, saya yang penuh dengan tanda tanya di muka, pergilah google search mencari dengan lebih mendalam lagi fakta itu.

Akhirnya ku jumpa,
Sesungguhnya doa orang yang berpuasa sebelum berbuka adalah doa yang mustajab insyaAllah, sebagaimana diriwayatkan dari Abu Hurairah, telah bersabda Rasulullah r :

[ ثلاثة لا ترد دعوتهم : الصائم حين يفطر، و الإمام العادل، و دعوة المظلوم ]

Maksudnya : ” Tiga golongan yang tidak ditolak doa mereka : Orang yang berpuasa di saat berbuka,
imam yang adil, dan orang yang dizalimi “. [HR At-Tirmidzi : 2526]

Kita biasa bila time dah nak buka cuma ingat nak baca doa buka puasa je kan? Sedangkan kalau kita berdoa sebelum masuk waktu berbuka, doa itulah yang mustajab sebenarnya.


Kenapa waktu sebelum berbuka??

Tatkala saat ingin berbuka puasa, kita akan menghadap makanan (rezeki) yang dikurniakan Allah Subhanahu wa Ta’ala dan saat itu juga merupakan antara sekian banyaknya saat untuk termakbulnya doa yang dipohon.

Jadi, rugikan kalau kita x berdoa sebelum berbuka puasa?? Lepasni, berdoalah sebelum berbuka puasa, mustajab tau..=)

p/s: sape2 yang x pernah dapat buffered, pe kata doa dapat buffered?? Ngeh3….

sumber: soal jawab

image signature

12 korang POT PET:

kodok hijau the ghost writer said...[Reply comment dia please]

tima kasihhh tunjukmu sifoooo

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

kodok hijau the ghostwriter: sama2..=)

amirah said...[Reply comment dia please]

ayat last tu mcm ada yg xkena ja...amboi3x

Cik Ubi said...[Reply comment dia please]

haha..alwez bende remeh kite pandang sbela mate je..

tunjuk hadis baru nak nak concern balik mende tu..:)

ZACK ENTRY said...[Reply comment dia please]

nice sharing..=)




latest entry Berat Aku Makin Bertambah

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

mira: hehehe...awat?? terasa ka???

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

cik ubi: tu la pasal, kita slalu pendang remeh benda2 mcmni, kadang2 kita x sedarpun...

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

zack entry: ur welcome..=)

sab=) said...[Reply comment dia please]

hee..yup..betul2..dulu time kat skolah mngah dulu..warden salu pesan soh doa..huhu...

i dah follow u dear.. follow me back :)

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

sab=): haa, dah tau..skang praktikkan x???

hiro said...[Reply comment dia please]

selamat berpuase..heee

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

hiro: selamat brpuasa jugak..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top