23

Kerenah di Bazaar Ramadhan

Pejam celik, pejam celik...Dah seminggu kita berpuasa. Dan itu juga bermaksud, seminggu jugak lah orang beronggeng-ronggeng di bazaar ramadhan mencari makanan yang akan ku melantak bila berbuka nanti. Hehe. Bila pergi bazaar ramadhan, macam2 cara orang buat untuk menarik pembeli beli makanan dia. Nak tau apa yang berlaku? Jom..

"Adik manis, buah ni manis macam adik, mau rasa ka?"

Situasi 1
Seorang perempuan datang dengan penuh comel, dengan ayunya lagi, jalan lemah lembut bak perempuan melayu terakhir bagai pijak semut pun x mati. Sila muntah. Haha. Tiba-tiba, ada seorang brother ni yang ingin menjual murtabaknya memanggil, "Yang, belilah murtabak abang". Lepas je brother tu cakap macam dia tu. Dia soal balik, "aik, apasal aku panggil dia "Yang" pulak ni". Adakah perempuan itu singgah beli murtabak? Oh tidak, lagi dia jalan cepat2 adalah. Hehe...

"abang, kalau saya, rm1 je kan??"

Situasi 2
Yang ni biasa memang orang akan buat punya lah. Nak tarik pembeli beli makanan yang dijual. Taktik?? "Adik comel, mari beli murtabak, rm2 je"
Terdetik dalam hati ketika ini: "Kalau comel rm2, kalau x comel, rm3 kah???" Hehehe...
"Adakah perempuan comel itu singgah beli makanan itu??" Sekali lagi, jawapannya tidak. Hehehe.
p/s: Kalau betul lah budak comel dapat murah, pas ni practice suruh anak sedara comel2 g beli kat bazaar ramadhan. Ngeh3. 

lap air liur pleeasseee.....

Situasi 3
Penjual ingin menjual biskut yang dijual. Memang terliur bila tengok Almond London, Chocolate Chip Cookies, Mama Carie, Papa Carie, dan bermacam nama tah pape lagi la.. Dengar nama saja sudah terliur, tapi, tahukah gaya abang yang jual itu lagi terliur?? "Adik, kakak, mai la singgah, biskut sedap, tengok saya rasa, memang sedap la kak". Erkk, gaya ketika itu, macam nak sekeh je mamat ni.

Macam2 kerenah orang boleh kita perhatikan bila pergi bazaar ramadhan. Mesti korang pun ada cerita masing2kan?? Mahu kongsi??

p/s: situasi ke3 itu hanya rekaan semata-mata. Hehehe.

nota kaki: x sabar tengok kerenah petang ni pulak...hehe
image signature

23 korang POT PET:

amirah said...[Reply comment dia please]

haha...puji bukan men nak jual murtabak..
kat kuo xbyk sgt gerai so xbyk sgt ragam

sop said...[Reply comment dia please]

mmg macam2 ragam peniaga yer.. tu blom lagi ragam pembeli..
boleh la cerita nanti..:)

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

mira: bolehlah dari xdak lgsung...

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

sop: haaa, nanti orang cerita ragam pembeli dia pulak ehh..hehhee

HaNTwO said...[Reply comment dia please]

hahaha seronok tgk gelagat oarang2 cmni...baru meriah hidup ni..

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

hantwo: haha, tau xpe..setuju!!

pemanas cerita said...[Reply comment dia please]

lagi 1 situasi ko lupe tulis
pasal orang yg cube test terai dulu makanan kat bazar sblom aza maghrib

ASaDa RyutaRo said...[Reply comment dia please]

hahahaha.. ini ghupenya..

masa kat malaysia tahun lepas, tolong mak member meniaga kat bazar. best la.. ramai lak gadis2 U datang.. hahaha..

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

pemanas cerita: tambah situasi untuk saya boleh?? hehehe...

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

asada: kalau ada mamat hensem "macamtu" jual, x panggil comel pun orang mesti pegi punyalah gerai dia..=p

Ann said...[Reply comment dia please]

biasa lah mcm2 gelagat org..nk bg laku...

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

ann: betul3...

MSMN said...[Reply comment dia please]

salam ...singgah sini..baca belek dan tenung tenung ye....

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

MSMN: uih..tenung2?? menakutkan!..hehe

adrinaqamarina said...[Reply comment dia please]

meriah kan kalo tengok bazar. kadang3 teringin nak pegi je even tak beli apa2... :)

hiro said...[Reply comment dia please]

puasa sari...ponteng dua hari--kes gua..haha

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

adrinaqamarina: betul2, bila tgk semua benda nak beli....hehe

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

hiro: kena sebat anak murid camni..hehehe

dansa said...[Reply comment dia please]

kelaka la..huhu,,adik comell...~~

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

dansa: hehehehe..adik comelll....ngeee..=p

Anonymous said...[Reply comment dia please]

Good fill someone in on and this post helped me alot in my college assignement. Thank you as your information.

wanshah said...[Reply comment dia please]

hahh.. kantoi tak puase.. kalau saya kn, saya gi kat mamat tak pose tu, cakap, kalau tak puasa, jangan meniaga di bazar ramadhan. ni tempat orang2 yang berpuasa je. hueheuhe..

http://wanshah87.blogspot.com

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

wan shah: tu rekaan semata2jela..hehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top