31

Suka tinggal Pinggan Mangkuk BEGITU SAHAJA? Fikir 2 kali lepas ni.......

Ada orang cakap akhir-akhir ni saya banyak update pasal kahwin. Ye ke? Maaf.. Hehe. Saya sangat teruja Along saya nak kahwin dalam masa kurang 2 minggu lagi. Ditambah lagi dengan majlis perkahwinan pertama yang dianjurkan membuatkan saya rasa sangat-sangatlah teruja.

Tapi kali ni saya skip dulu pasal kahwin. Saya nak cerita pasal kebersihan.

Kita pernah dengar kebersihan itu separuh dari iman. Tapi, bila kita tengok balik. Bersihkah anda? Saya x nak sebut secara personally, tapi saya nak sebut tentang kebersihan dalam rumah.

Kalau mak mertua nampak memang bagi jelingan maut...Hehehe

Biasanya bila duduk beramai-ramai dalam rumah sewa, pasti ada yang jenis tinggalkan pinggan mangkuk di atas meja selepas makan. Atau mungkin tinggal dalam sinki dapur menunggu sesiapa yang rajin untuk membasuhnya. Kalau rumah sewa anda tiada yang berperangai macam tu. Wah, bertuahnya anda.

Tapi tahukah kamu apa hukum meninggalkan pinggan mangkuk mahu kuali ataupun cawan dan segalanya begitu saja?

Semalam saya terbaca mengenai hal ini di dalam buku. Ia menyebut:

"Pinggan mangkuk yang telah diguna selepas makan, diSUNATkan membasuh segera. Sekiranya dibiar dengan sisa-sisa makanan sehingga busuk, mungkin ia menjadi HARAM, kerana baunya busuk dan boleh menganggu jiran atau orang lain. Jika bau busuk itu boleh menyakitkan hati orang, hukumnya berDOSA."

Haa, tiba-tiba pernah teringat kita pernah main tinggal je kan pinggan mangkuk atau pun kuali selepas masak yang menyebabkan orang lain marah dalam keadaan kita x sedar.

Signed by Cikgu Faina. Hehehe.

Jadi kepada kalian semua, kalau boleh lepas makan tu basuhlah terus pinggan tu. Sisa-sisa makanan jangan tunggu sampai nak jadi ulat dan berkulat baru terkial-kial nak basuh. Ingat, bila bau busuk itu sakitkan hati orang, hukumnya berDOSA.

Nota kaki: Kalau kata terlupa nak basuh, xpe. Kalau banyak kali, tegur cara berhemah.

image signature

31 korang POT PET:

Along Tapa said...[Reply comment dia please]

tula...ko kena rajin2kan diri...cemana nak buat bini ni~~~

haha

Gorengbaek - Cerita pasal rokok...Meon kata

Hangit habis dah - Fakta pasal kentut...

Along Tapa said...[Reply comment dia please]

tula...ko kena rajin2kan diri...cemana nak buat bini ni~~~

haha

Gorengbaek - Cerita pasal rokok...Meon kata

Hangit habis dah - Fakta pasal kentut...

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Along Tapa: saya rajin eh...buwekk..
:p

Cik Norfa said...[Reply comment dia please]

aku pantang..mahu membebel aku. tp dlm bebel..aku basuh jgk..sbb rs mcm tak selesa...

Jom Join contest :
Contest : Ulangtahun Sekilass.com yang pertama!

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Cik Norfa: wah, bagusnya cik norfa..tp sepatutnya kalau dah tau guna patut tau basuhlahkan..haih..

iqbalsyarie said...[Reply comment dia please]

wah..terima kasih~ benda ni nampak simple, tapi sgt penting juga.

At tuhuru syatrul iiman~ kebersihan sebahagian drpd iman. betul :)

Post-post menarik.
Allah wujud ke?

Allah Sangat Baik. Setuju?

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@iqbalsyarie: sama2..
:)

erm, betul...sangat penting..
:)

Zezebel said...[Reply comment dia please]

Salam. Nasib baik kat rumah, semua jenis yang ringan tulang cuci pinggan sendiri selepas makan, :)

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Zezebel:Wasalam, alhamdulillah, baguslah kalau macam tu..=)

nurulfaridah said...[Reply comment dia please]

gud info ;)

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@nurulfaridah: tQ...
sharing is caring... :)

amirah said...[Reply comment dia please]

da baca dlm buku aina 2..hehe

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@amirah: bagus2, lepas ni praktikkan..hehe

maCy said...[Reply comment dia please]

haha nasib xbuat prangai cmtu

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@maCy: bagus2..boleh jadi menantu pilihan..
;p

touya said...[Reply comment dia please]

Dengan ini saya menistiharkan bahawa saya rajin basuh ..lalalala

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@touya: bagus! tepuk tangan..hehehe

Asam Makruh said...[Reply comment dia please]

basuhlah pinggan selepas makan (kecuali yang makan nasik bungkus)

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Asam Makruh: Kalau makan nasi bungkus kena buang polisterin, kalau x berbau nnt hukum dia sama jugakkan?

aibaks said...[Reply comment dia please]

keh3... kes ni berat ni.. klu dapat mak mertua yang garang.. huhu...

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@aibaks: kalau x dpt pun masalah jugak...

teratai said...[Reply comment dia please]

membasuh pinggan-mangkuk kena didik dr kecik, bila besar tu kena tahu tanggungjawablah pulak, pandai guna pandai2lah bersihkan!

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@teratai: betul, kena didik dari kecik..nanti dah terbiasakan diri suka main tinggal...
setuju sangat dengan teratai..=)

ASaDa RyutaRo said...[Reply comment dia please]

dalam gambar tu pinggan rumah siapa? hahahhaa..

alhamdulillah rumah saya takde yang jenis macam ni. huhu..

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@AsaDa: haip, berani gelak? confirm2 bukan dekat rumah sewa saya ya...

baguslah kalau macamtu..alhamdulillah..=)

hiro said...[Reply comment dia please]

fuhhh..bnyk gelerr pnggng..nk keje..!!

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@hiro: banyak mmg banyak..tp bukan dekat rumah saya...haha..
=D

caliph shuriken said...[Reply comment dia please]

x pnah suka2 tinggal pinggan mgkuk x cuci cmtu, nti nk guna susah plak :p

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@caliph shuriken: haa, bagus2...blh jd calon menantu yg baekk..
:P

ani said...[Reply comment dia please]

erm..
kebersihan sebahagian drpd iman, bukan separuh
kdg2 kene particular jugk bende2 mcm ni :)

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@ani: ermm..betul3..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top