32

Menjadi tunangan orang bukan bererti boleh......

Akhir-akhir ni visitor dengan unique blog saya sangat-sangat tinggi sampai buat saya terkejut beruk. Nak cakap saya kuat blogwalking, xdelah kuat mana, tapi entah macam mana tah boleh unique cecah 1000 lebih. Mungkin sebab entri ni: Bila kita boleh menjadi tunangan orang tanpa sedar. Saya tengok dekat ruangan share FB dah cecah 2000 lebih. Woo..

Ni semalam punya. Hari ni pun cecah beribu jugak


Jadi, saya nak ulas sikit pasal isu kononnya dah bertunang ni kan. Kalau ikut apa Ustaz tu cakap, bila seorang lelaki menyatakan hasrat ingin mengahwini perempuan tersebut dan bila perempuan tersebut bersetuju, bererti dia sudah menjadi tunangan lelaki tersebut. Tapi saya x tau Ustaz tu cakap berdasarkan dalil atau tidak. Makanya, saya save post tu.



Tunang atau tidak, batas antara seorang perempuan dengan yang bukan muhrimnya tetap ada. Jangan ingat bila dah bertunang lagi boleh pegang-pegang (masa bercinta pun x boleh pegang-pegang), atau mungkin boleh buat apa-apa yang boleh membawa kepada zina. Ingat, dia bukan suami mahupun isteri kamu lagi. Pernah saya terbaca, bercinta/bercouple itu haram kalau ia BOLEH MEMBAWA kepada zina.

........................................................................
 Daripada Ma’qal bin Yasir katanya, Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda,

“ Sekiranya seorang kamu dicucuk di kepala dengan jarum besar daripada besi lebih baik daripada menyentuh perempuan yang tidak halal”

-Riwayat At-Tabrani dan Al-Baihaqi-
.....................................................................

Kepada kaum hawa pula, jagalah batas dalam pergaulan. Kita kaum hawa sebenarnya senang nak masuk syurga.

.........................................................................
Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda,

“Apabila seorang wanita telah melakukan sembahyang lima waktu, berpuasa Ramadhan, menjaga maruah, dan mentaati suami, di akhirat ia diseru masuk ke dalam syurga mengikut pintu mana (pilihan) yang ia sukai”

-Riwayat At Tabrani-
.............................................................

Tapi ingat, wanita senang masuk syurga, tetapi wanita jugalah yang paling banyak sekali berada di neraka. Kenapa? Sebab suka mengumpat, x tutup aurat, x taat pada suami dan sebagainya. Siapa pernah baca kisah Rasulullah s.a.w menangis melihat perempuan-perempuan diseksa di neraka ketika baginda di isra’kan mungkin tau kenapa perempuan paling ramai di neraka.

Jadi kepada kawan-kawan blogger sekalian, jagalah batas dalam pergaulan. Dah banyak sangat kes buang bayi. Xkan nak tambah lagi?

Nota kaki: Peringatan buat diri saya sendiri juga.


Kawan-kawan, ada 3 hari lagi. Jom puasa, =).

p/s: Maaf, saya save post pasal tunang tu..kalau kata memang sahih pasal pertunangan tu baru saya publish balik. Sekian.
image signature

32 korang POT PET:

Along Tapa said...[Reply comment dia please]
f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Along Tapa: buweekkkkkk

:P

ceritasekupang said...[Reply comment dia please]

wah...banyak betul visitor...sya 1 hari 100 unique sja...

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@ceritasekupang: saya dulu lagi rendah dari awak..serius...

THE LEKAT LEKIT STORY said...[Reply comment dia please]

tahniah... pasal bertunang wah sy x melalui proses pertunangan pun. hanya kenal sekejab.. x smpai setahun, then nikah

Amirrah Zawani said...[Reply comment dia please]

wahhh banyaknya,,, power lah... :D

penaberkala said...[Reply comment dia please]

congratz, byk sgt tuh dah sampai ribu-riban
patut la, entri bermanfaat mana tak dpt kunjungan kan
keep it up

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@The Lekat Lekit Story: baguslah kalau macam tu..=)

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Amirah Zawani: xde banyaklah...saya segan sebenarnya...huhu

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@pena berkala: segannya cakap macam tu...huhu...

blog saya ni mengarut je byk..huhu..

AISHA SAAD said...[Reply comment dia please]

wahh best byk reader.. hermm!

neway, ramai org slh paham.
bila dah tunang, nak jaja satu dunia..
then dah buat2 benda2 yang kengkonon pra-kawin.takk paham! hermm.

nak kawen teros! haha. (tetiba!)

L@g3nd@ buD@k N@k@L said...[Reply comment dia please]

waaa...byknyer uv 1k lebih tu..

bagus klu ping entry kt fb..

keep it up~~yeahhh

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@AISHA SAAD: tu la, ramai yg berpendapat macam tu...

saya pun nak kawen terus jugak kalau dpt..hehehe...

Thanx sbb komen..=)

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Lagenda budak setan: bukan selalu dapat uv 1k lebih..

ni kebetulanje..

thanx 4 da comment..=)

maCy said...[Reply comment dia please]

pernah.. seorang sahabat yg try approach2.. dia kata lepas tunang nk pgg tgn... sbb macy kata sblm tu, xboleh time bcnta...

dlm ati.. ai laki ni debik karang haram lah! ~tp xde la macy ckp cmtu. hik3

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@macy: ish2, patut debik je!!

jap..debik tu apa..hehehe

-telordibasuh- said...[Reply comment dia please]

wa tggi visitor die hehe
jeles telor

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@telordibasuh: x lama lagi rendah lah balik..=)

iqbalsyarie said...[Reply comment dia please]

very brilliant post. Santai aje baca, tapi faham :)
terima kasih!

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@iqbalsyarie: eh, jgn puji lebih2...saya bagi tau apa yang saya tau..=)

sama2.=)

fendidahada said...[Reply comment dia please]

btul tu...tapi pasal pembuangan bayi..laki pun salah juga..sama2 buat..sama2 tanggung..tp sedarkah anda ...perempuan ditanggung oleh 4 org lelaki diakhirat kelak...sungguh untng seorang perempuan

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@fendidahada: betultu..perempuan dgn laki sama2 salah...x boleh salahkan pihak perempuan....sbb buat bnda tu perlukan laki dgn perempuan kan..

ermmm..tau..sy pernah baca pasal tu...

thanx bg komen..=)

chairooL ruLez said...[Reply comment dia please]

Fuyyyyooooooooooooooooooo!!!!!!!!

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@chairooL ruLez: fuyoooo tu x lama lah....x lama lg jd biasa balik trafiknya...

maCy said...[Reply comment dia please]

adoi.. debik ku kuih bulan.kikh2 ;p

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@maCy: Tibai eh? pukui? hehehehe

cokiedacomot said...[Reply comment dia please]

eksited je kan org bacer bab - bab ni . tunang pun tak leh sentuh2 kan :)

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@cokiedacomot: tau xpe..x boleh..=)

Anonymous said...[Reply comment dia please]

ada orang hantar link entry ni pada blog keretamayat.blogspot.com
aku rasa UV ko datang dari situ (kot)

Anonymous said...[Reply comment dia please]

cara bertunang ikut adat yg dipersetujui satu2 kawasan. kalo kat malaysia masuk meminang, tukar2 dulang etc... ikut yg tu la. kalo kt china laen plak care die, negare2 arab laen plak. ni supaye tunangan tuh diketahui oleh org, so xde la yg masuk meminang lagi. takde la jadi haram.

hamzah ian said...[Reply comment dia please]

byknya..

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@hamzah ian: xde byklah...sekejapje yknyani...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top