30

Pak/Mak Guard? Mengapa saya x suka mereka??

Saya x pernah pandang rendah akan pekerjaan sebagai jaga @ guard. Tapi, serius saya x suka sikap pak/mak guard kolej di UPSI. Kolej di UPSI ni ada 4. KHAR,KUO,KZ,KAB. Kolej yang berdekatan dengan rumah saya ialah Kolej Ungku Omar(KUO) dan Kolej Harun Aminurrashid(KHAR). Dan saya paling benci dengan sikap pak/mak guard KUO. Mahu tahu mengapa?


Situasi 1:

Benda ni berlaku pada sem lepas. Di mana saya perlu siapkan assignment dengan segera sebab ada banyak perubahan bila tunjuk pada lecturer. Jadi bila dah terpaksa siapkan assignment, partner assignment saya yang duduk di KUO suruh datang siapkan kerja di rumahnya sebab roommate dia tiada. Jadi, xpelah. Datang je lah kolej. Lagipun sesiapa yang duduk kolej x dibenarkan keluar masuk selepas pukul 12.

Sebab pada pukul 10 malam -1 pagi dah siapkan assignment lain, waktu tu kami berdua nak masuk ke KUO. Tapi sebab saya pergi ke rumah mengambil barang-barang saya, jadi partner assignment saya sudah masuk ke Kolej dan tunggu di hadapan pintu masuk. Sebab saya dah lewat sedikit, maka sewaktu nak masuk Kolej, Mak guard bertanya.
Assignment ONLY

Mak Guard: Nak pergi mana dik?
Faina: Nak buat assignment dekat rumah kawan, nak kena hantar esok.
Mak Guard: Awak duduk Kolej ke?
Faina: X, saya duduk luar.
Mak Guard: Saya nak tanya awak, awak datang buat assignment je ke, atau tidur sekali?

(Dalam hati tu cakap, mak cik ni ada otak ke xde. Skang dah pukul 1 pagi, buat assignment ingat 10 minitke? Mestilah dalam pukul 4-5 pagi baru balik)

Faina: Tidur sekali kot.
Mak Guard: Awak tahu x orang luar x dibenarkan ke duduk Kolej?
Faina: (Senyapppp…)
Mak Guard: Pukul berapa agak-agak siap assignmentnya tu?
Faina: Dalam pukul 4-5 pagi kot.
Mak Guard: Haa, kalau macam tu dah siap balik, jangan tidur dekat Kolej.
Faina: Dalam hati..(Giler ke nak suruh anak dara balik pukul 4-5 pagi. Lepas subuh orang baliklah)

Waktu tu giler sakit hati dengan Mak Guard tu. Ingat orang nak ke tidur kolej tu sangat? Tidur kat rumah lagi bagus. Tapi nak buat macam mana, dah kena siapkan assignment. Dah alang-alang tu tidurjelah sekali. Bukannya tidur kolej lelaki pun. Grrr…Serius menyirap.

Lepas siap assignmenttu ada saya balik pukul 4-5 pagi? Tolonglah! Dengan suara anjing menyalak-nyalak memang saya tidur je kat bilik kawan saya tu. Dalam pukul 8.30 pagi baru saya balik. Itu kisah Mak Guard, sekarang hal Pak Guard pulak. Baru je jadi pagi tadi.

Pak Guard yang ku benci

Situasi 2:

Kawan saya sudah pulang ke kampung sebab cuti raya cina punya pasal. Dan saya masih tidak pulang kerana ingin berjumpa lecturer bertanya tentang perihal assignment dan proposal. Jadi kawan saya minta saya tinggalkan lab coat pada pak guard sebab ada kawan lelakinya yang mahu pinjam, mungkin nanti kawannya akan datang ambil pada pak guard tersebut.

Semasa saya datang bertanya pak guard:

Faina: Salam pak cik, kalau saya nak tumpang tinggal barang ni boleh? Nanti ada kawan saya datang ambil jap lagi.
Pak Guard: Apa barang-barang? Xde sape boleh letak barang dekat sini!
Faina: Xde, ni kawan saya punya. Dia mintak tolong tumpang kat cni sebab nanti kawan dia nak datang ambik jap lagi.
Pak Guard: Kawan awak tu mana!
Faina: Dia dah balik kampung.
Pak Guard: Kalau macam tu bagi balik kawan awak tu. Xde-xde nak tumpang barang. Nak pergi ambik sendiri.
Faina: Erm, xpelah pakcik. Xpe-xpe. Xpe-xpe. Saya x tumpang pun barang kat cni. Xpe-xpe.

(Sila kira berapa kali saya cakap xpe-xpe. Ahh, geram giler. Kalau kata elok-elok xpelah. Lagipun bukannya nak tumpang letak dadah ke apake, lab coat je pun)

Selepas tu saya blah dari ctu dengan mengucapkan xpe-xpe…xpe-xpe..

XPE..XPE..XPE..

Puas!
Sekian terima kasih.

Nota kaki: Budi bahasa budaya kita tu ada pengecualian kepada Pak/Mak Guardke? X taulah pulak!

30 korang POT PET:

Along Tapa said...[Reply comment dia please]

semua budak U dan kolej memang ada masalah dengan pak guard ni faina...tapi kat kolej aku, kitorang dah berjaya tutup mulut diorang...sebab kitorang report terus behaviour pak guard tu kat dean...sendiri tanggung r...

Gorengbaek - Tips untuk dapat idea buat entri..

Hangit Habis dah - Retailing entri lepas + itu tegas ke?

ceritasekupang said...[Reply comment dia please]

sebenarnya bukan pak/mak guard tu nak wat cam tu tapi dah memang arahan dari pihak atasan mereka terpaksa ikut...

amirah said...[Reply comment dia please]

ish kerek gila pak guard tuh. pasni letak ja kokain kat pak guard pastu kol polis.hahaha

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Along Tapa: nak report kat dean xde masa dia nak layan..byk keja kottt...

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@ceritasekupang: tapi kalau dia cakap elok2 kan mesti orang faham..ni cakap macam nak marah2 je..

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@amirah: idea yg baik..haha..

NOOR FATIN said...[Reply comment dia please]

abaikan je guard yang macam tu. kalau dapat guard yang ok dan bagus, respek pada mereka k. mereka lebih tua dari kita. :)

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@NOOR FATIN: jangan risau...kalau tua je memang saya respek...
;)

cuma berharap sikap tu je ubah ckit...

gigiAriEma said...[Reply comment dia please]

hayooo...garangnye.....
xsuke2!!
gigi pun xsama xbape nak suke sgt dgn mak/pak gad nih.tmbh2 mak gad yg lyn student pompuan cam hape lagi.
student lembut aje..grrrrr

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@gigiAriema: tau xpe..garang kottt...

pssttt..gigi..pi gigit pak guard dgn mak guard tu...hehehe

gigiAriEma said...[Reply comment dia please]

hehehe.nanti2 gigi p gigit depa.mai habaq tmpat jia.kikiki**kena asah gigi dulu ni.

Solihin Zubir said...[Reply comment dia please]

ahahhaha.. yg kisah mak guard tu hampir sama dgn kisah sy..
tp sy berdepan dgn pak guard..
hampir bertumbuk gak la ngan pak guard tu..
dia tak bagi sy naik asrama sbb sy asrama lain..
dia ckp nk report kt penyelia asrama tu..
bila report, penyelia tu ckp sy ada hak masuk asrama tu..
haha.. padan muka dia.. bajet bagus sgt..

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@gigiAriema: ok2..gigi pi asah dulu..nnt dah tajam cakap ea..hehehehe....

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Solihin Zubir: pergh...asrama lain2 pun dia x kasi? Teruk kot...
kalau asrama perempuan yang awak nak masuk tu xpelah dia nak marah pun....

tp kalau dapat kenakan dia mmg besttt...

Eyra syahirah said...[Reply comment dia please]

biasa la crite2 pasal pak guard n mak guard ni..saba jela..mungkin kdg2 tu sbb arahan org atasan kn..tp kalo ckp baik2 kn bagus..

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Eyra syahirah: kira pak/mak guard memang selalu bermasalah lah ea??

tu la pasal..kalau dia cakap elok2 xde siapa akan terasa kot...

Eyra syahirah said...[Reply comment dia please]

kebiasaannya cmtu la..hehe

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Eyra syahirah: conclusion: guard2 byk garang semuanya..hehe

AiDa AzRyN said...[Reply comment dia please]

a'ah.. aida pun xbpe suka sgt dgn guard2.. grrrr.. de je yg xkena.. haish..

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Aida Azryn: tu la pasal..kadang2 x paham...haih..

ab@h_Izz said...[Reply comment dia please]

sememangnya itulah tugas yg diamanahkan diaorang...undang-undang tetap undang2...tapi setiap manusia perlu ada budibicara gak..

p/s: budi bahasa budaya kita..kan!

hiro said...[Reply comment dia please]

samaaaaa.

IeDa_IsHiDa88 said...[Reply comment dia please]

kdg2 2 pak guard nie cerewet jgak.. byk songeh kta kan...hahaha...

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@abah_izz: setuju dgn abah izz...

:)

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

hiro: samaaa?? x suka ea???

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Ieda_ishida88: sangattt banyak songehhhh!!


hehe...

senyumm said...[Reply comment dia please]

mmg dh sikap pakgad n makgad tu cmtu..kerek smcm..kt kolej i dlu cmtu jgk.eh,bkn guard kolej je taw,guard bkt gambang waterpark pn sme..hehe..xde budi bahasa

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@senyumm: mmg pak/mak guard mmg camtulah ek kesimpulannya...

aimi nadiah said...[Reply comment dia please]

sabar je la labu..

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@aimi nadiah: mmg tgh bersabar...huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top