18

Teknik Menyuap??? FAIL!!

Mood ketika ini: Sangat keletihan kerana baru pulang dari kampungku tercinta.

3 hari x sempat baca post kawan-kawan sebab kepenatan baru balik dari Kluang, Johor. Kenapa balik ke Kluang ea? Sebab kena menguruskan hal macroteaching di sekolah iaitu harus mengajar Fizik di sekolah untuk 2 masa. 

Mengajar dengan cara menyuap memang senang. Contohnya, terus beritahu pelajar bahawa P = F/A. Bererti Tekanan = Daya yang dikenakan/ Luas untuk 1 unit. Tapi, kalau lecturer saya tahu saya mengajar seperti itu. Bererti FAIL untuk kamu.  Lecturer saya mahukan bakal cikgu Fizik mengajar seperti ini:

Situasi: Mengapa kaki seseorang lebih sakit jika orang yang memijak kakinya memakai kasut tumit tinggi berbanding memakai kasut sukan?


Jawapan: Saya perlu guide pelajar sehingga mereka sendiri tahu konsep tekanan dan keluarkan sendiri rumus ini:

Agak sukarkan? Bagi saya. Ohh, sangat sukar! Teknik menyuap, kulum, kunyah dan telan lebih senang. Tapi bila perlu mengajar sebegini, begitu mencabar rupanya.  Tapi apa perlu buat, lecturer saya mahukan cikgu Fizik lepasan UPSI semuanya boleh mengajar cara ini yang juga dipanggil induktif inquiri. 

Ahh, x mahu cakap lagi pasal ini. Bantal dan tilam seolah-olah memanggil dengan begitu sedap sekali. Tilam yang ku cakap x berapa empuk bila mata sudah memanggil, nampak seolah-olah seperti tilam 5 star hotel. Hek3. 

kroh..krohh..krohh..

Ok lah, sebelum beredar, surat atau bukti menunjukkan telah diberikan kebenaran oleh pengetua sekolah. Terima kasih pengetua. :)

Ketaq kot masa jumpa pengetua...


Nota kaki: Semoga semuanya baik-baik sahaja.

18 korang POT PET:

AiDa AzRyN said...[Reply comment dia please]

hai cikgu... XD

permata syazuliah said...[Reply comment dia please]

bila nk wat aina??
km br nk p sok..
ketaq gk nie nk tau pa respon pengetua..

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Aida Azryn: Oh, kamu menambahkan kecuakanku..hehe

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@permata syazuliah: owh..x tau lg bila...tgk camne dulu...

hehe..nasib pengetua okje...huhu..all the best intan...

:D

mizz_aainaa said...[Reply comment dia please]

aha.. gudlucklah yek..
tapi mengajar menggunakan induktif inquiri hanya boleh dilaksanakan pada pelajar yang ber IQ tinggi.. kalau budak sekolah biasa.. suap jelah.. agak terseksa kot nak tnggu mereka bagi jawapan yang kta nak.. jawapan yang mengarut ada lah kot..

Solihin Zubir said...[Reply comment dia please]

nak menyuap, kulum, kunyah n telan pon kena ada teknik eh?
errr.. ajar la sy.. ;-p

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@mizz_aainaa: agak2 lecturer saya bagi ke kalau alasan camni??

huhu...

(-_O)

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Solihin: Kegedikan soyaman terserlah

:P

Solihin Zubir said...[Reply comment dia please]

well~~ u know me.. ;-p

ermm.. thanx di atas komen yg pnjg lebar melebihi 5juta patah perkataan tu..
sygnya kamu lmbt..
kalau x, anda berpotensi dipilih oleh asyraf sbg komen terpanjang.. ehehhe...

Along Tapa said...[Reply comment dia please]

selangkah nak jadik cikgu...

kalo aku disuruh ajor fizik tu memang fail la budak...ntah apa rumus aku keluorkan nanti...

Gorengbaek - Tips nak nampak lebih muda...psichologically...

Hangit Habis dah - Ko ingat aku kisah kalo ko pandang slack??!

ASaDa RyutaRo said...[Reply comment dia please]

selamat mengajar! ;)

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Solihin: oh...i know u..;p

tu la pasal..lambat sgt...kalau x kategori komen trpanjang mst sy menang...kan3???


;p

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Along Tapa: tu la...sekejap je lagi...rasa cam cuak lah pulak...huhu

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Asada Ryutaro: tQ asada..

:)

dyah pinky! said...[Reply comment dia please]

ehh. cikgu.
*cehh. mcm kenal je. hehe.

:) happy teaching.

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@dyah pinky!: ye anak murid..opss..hehe..


thanx

;)

Pja Ismail said...[Reply comment dia please]

wahhh, klu macam saya ni ajar murid pemulihan sekolah rendah, kalau tak suap.. time observe alamatnya mmg fail! T_T

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Pja Ismail: kalau murid pemulihan no komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top