26

Selepas mintak TOLONG, ucaplah TERIMA KASIH....

“Fatimah, nak mintak tolong belikan Nasi Goreng Ayam boleh? “
“Boleh je…”
“Thanx ea timah, sayang kau..=)”

Ayat yang biasa kita dengar bila kita mintak tolong dari sesiapa sahaja. Dapat idea saya nak cakap tentang apa?? Saya nak cakap pasal amalan berterima kasih.

Thanx...=)

Saya kenal seorang budak, yang kini boleh saya panggil budak itu kawan. Seperti kawan-kawan yang lain yang kalau biasanya bila mintak tolong, pasti akan mengucapkan terima kasih bukan?

Tapi…

Kawan saya ni susah nak sebut perkataan terima kasih. Saya x tau kenapa. Kadang-kadang terfikir, susah sangat ke nak ucap TERIMA KASIH??

Kawan saya ni, kalau nak mintak tolong, memang dia antara list yang menduduki carta nombor 1. Tapi, selama saya menolongnya, tidak pernah dia mengucapkan TERIMA KASIH. Bukan apa, kalau orang dah tolong, apa salahnya ucap Terima Kasih. X susah pun, amalan yang mulia kan?

Hari tu masa saya baca buku, ternampak ini:

Sabda Nabi s.a.w,

“Tidak dianggap mensyukuri nikmat Allah, jika seseorang itu tidak berterima kasih kepada manusia lain yang berjasa terhadapnya”

--Riwayat At-Tarmizi, Ibnu Hibban dan Abu Daud—

Ermm, kawan saya sekarang tu macam mana ea?? Entahlah, lost contact dengan dia. Cuma saya berharap agar mulutnya mudah mengucapkan terima kasih 1 hari nanti.


Nota kaki: Sesiapa yang sudi menjenguk blog ni, saya ucapkan TERIMA KASIH..=)

image signature

26 korang POT PET:

amirah said...[Reply comment dia please]

sama sama kaseyh...hik2

Yiedpozi said...[Reply comment dia please]

Yied pun memang susah nak sebut perkataan 'Terima Kasih' di dunia luar. Di dunia maya, Yied memang senang sangat nak sebut perkataan 'Terima Kasih'. Entah la.

Abah Yied selalu berpesan supaya ucap 'Terima Kasih' jikalau orang sudah menolong kita....

Terbaru: Izamir Ridzwan Pendrive Giveaway
Terhangat: Gangguan Seksual Terhadap Budak 12 Tahun Di FB
Terbaik: 5 Plugin Firefox Yang Perlu Ada

ceritasekupang said...[Reply comment dia please]

sama2...hehe...

Along Tapa said...[Reply comment dia please]

budaya terima kasih ni memang patut diamalkan kalo nak dikira..sebab kita orang2 melayu terkenal dengan sifat lemah-lembut dan sopan santun..lagipun tak rugi berjuta2 duit kerajaan pun kalo just sebut

"Terima Kasih"

dah terima kasih kena berhenti komen la ek..heee~

Gorengbaek - Pengaruh sekolah yang tak patut dibawak pegi rumah...

Hangit habis dah - Lu kan..perangai macam p*** la bangang...

~BubblyInBubble~ said...[Reply comment dia please]

same-same:)

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@amirah: sayang kamu..=)

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Yiedpodzi: kalau boleh cakaplah terima kasih..supaya org yg menolong tu rasa dihargai..=)

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@ceritasekupang: =) tuk kamu..=)

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Along Tapa: orang busy la..bukan x nak komen..nak blogwalking pun x sempat..merajuk ehhh??

=P

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@BubblelnBubble: =)

hiro said...[Reply comment dia please]

sama2 kasihh..hehe

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@hiro: =)

shazmonaz said...[Reply comment dia please]

salam persinggahan dari blogger baru..TERIMA KASIH..

ASaDa RyutaRo said...[Reply comment dia please]

hehe.. kasih di terima. eh?? =P

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@shazmonaz: blogger baru ea..nnt saya datang jenguk..=)...sama2..=)

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@ASaDa RyutaRo: ye lahhhh kottt....
;p

black_mel said...[Reply comment dia please]

kadang2 orang selalu ucap terima kasih dengan orang x dikenali..kalau dah kenal selalunya diorang berat mulut..

p/s:kasih diterima..;p

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@black_mel: syukur saya bukan jenis yg macam tu..=)

hehehe..=)

Solihin Zubir said...[Reply comment dia please]

errr.. terima kasih sbb tak pernah blanje sy mkn.. haha.. boleh camtu?

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Solihin Zubir: sama2 kasih..tp, awak pun x pnah belanja saya makan..

;p

aimi nadiah said...[Reply comment dia please]

terima kasih tu pnjang sgt kut nk sebut compare ngn "sm2"
hehe..

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@aimi nadiah: lama x nampak aimi tau!!

hehe....

mungkinlah kot..tp..ckp thanx pun cam x pnah dgr je...

maCy said...[Reply comment dia please]

terima kasih kamu! ;D

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@maCy: sama2 kamu...=D

aimi nadiah said...[Reply comment dia please]

dtg tanpe komen.. tu yg x nmpak.. hehe..

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@aimi nadiah: x pe..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top