0

Bershopping?? Berapa ramai yang menjaga SOLATnya???

  
shopping, shopping gak..dah solatke belum?? 


Shopping memang bestkan?? Kalau x shoppingpun, pegi kluar tengok wayang dengan awek, pakwe, kawan2, sape2jelah. Tapi, berapa ramai antara kita yang menjaga solat time keluar g shopping @ tengok wayang??


Apa yang orang perasanla, time keluar g mid valley, sunway pyramid, mana2jelah mesti ada yang x menjaga solat. X kira pompuan atau laki. Samaje 2-2. kalau g surau mana2pun mesti tengok yang solatnya bape ketuljepun. x tahulah kalau dorang solat waktu lainke kan.(jangan bersangka buruk pada orang) Oh lupa, lagi 1, x faham dengan lelaki yang keluar time petang jumaat. x solat jumaatke?? duk terkepit sana sini dengan awek. Tengok jam, pukul 1.30. x solatke, duk tanya dalam hati. Confirm2lah x solat. Selalu gak kluar ari jumaat sebab kononnya ingat x sesak sebab mesti ramai yang nak g solat jumaat. Tapi, jumaat x jumaat samaje ku tengok….


Pernah ada member dulu, bila orang ajak dia solat zohor. Dia cakap, “ err, ala...x bawak bedak”. Orangpun balas, “orangpun x bawak bedak, x payahla pakai bedak lepas solat”. Mungkin dia dah bengang and after that dia solat. Ada perempuan yang bagi alasan ala, boleh qada’ la nanti...malas sebab nanti tudung x betulla, makeup hilanglah...Itu antara alasan belah perempuan. For me, alasantu x cukup kuat sebab mana boleh bagi alasan camtu?? (sebenarnya tiada alasan yang boleh diberikan kecuali atas sebab2 tertentu).Kalau belah laki pulak, bukan sepatutnya dorang xde masalahke nak solat?? Nak kata de cuti khas x.. So, nape still x solat lagi?? Lagi rasa lelakitu teruk bila dia x solat jumaat...kepada lelaki yang menjaga solat, syabas saya ucapkan.Ehem, kepada kaum perempuan juga.. Kepada yang x menjaga solat sewaktu keluar, sila2lah jaga solat anda selepas ini. Kita amalan dahla x banyak, xkan yang wajibtupun kita nak tinggal??


Fikir2kanlah sendiri.....

0 korang POT PET:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top