0

Apa Nama Panggilanmu???

Salam..=)


Korang ada nama panggilan? Nama panggilan masa kecik? Nama panggilan yang orang guna tuk panggil korang. Mesti macam2kan. Dari panggilan bedah, atan macam2 lagilah. Nama panggilanni ada 2 jenis. 1 yang dapat dari nama yang dipendekkan dari nama kita sendiri. 1 lagi tah mana dapat tah orang suka2 bagi punya. Dah bersedia nak tengok2 situasi2 nama2ni? Ku beri situasi ikut berdasarkan pengalaman k. Jom tengok..=)

Situasi 1
X tau korang tauke x mamaku di rumah memanggilku panggilan adik. Atas sebab merupakan anak pompuan yang bongsu walaupun merupakan anak yang ke3 daripada 6 adik beradik. Jap, korang mesti tertanya camne leh datang nama faina pulakkan? Actually 2 orang kakakku sebelumni panggil farah aina kat umah. Tapi, bila selalu panggil, lama2 dia akan jadi faina. Cuba korang try sebut farah aina , farah aina banyak kali, nanti dia akan jadi faina. So, sebabtula jadi faina. Paham dah? Hehe


Situasi 2
Ok, yang ke2 ni agak pelik ckit. Adikku yang bongsu, muhd zharfan danial namanya. Sedapkan? Haa, korang nak tau apa nama panggilan yang pernah dicampakkan kat dia? ATAN! X ke pelik semacam. Atan? Nama bukan main sedap dia panggil atan? Nama Atan ni dia dapat dari sorang mak cik ni yang jaga dia masa kecik. Dah panggil Atan 1 hal, pastu dia panggil Atan Botak pulaktu. Erkk.. panggil denyehlitopun ok lagi mak cik. Hehe. Paling lawak, bila balik danial tanya, “mama, nama danial atanke?”. Haha. Danial2, lawaklah.


Situasi 3
Masa kat matriks, housemate ku bernama ummi. Nak tau apa ku panggil si ummi ni?? COKODOK!! Hua3. X tau pasal apa panggil dia cokodok. Sebab bila tengok muka dia teringat cokodok nyum2 masak peruttu. Ngeh3. Ala, standardlatu kawan2 panggil nama panggilan yang tah pape. Korangpun mesti ada gakkan? Haa, ngaku cepat!

Situasi 4
Yangni penama sendiri bagi nama kat diri dia. Contoh, ada sorang member namanya azlena. Dia suh panggil alyn. Itu ok lagi. Ni ada yang namanya azlina gak(lain ejaan), disuruh panggilnya  jebab. Errkk. Terkejut dengar. Hehe. Nama sedap2, tapi bila dipanggil huyoo...hahaha. Pasni kalau nama alisya nak panggil bedah ar. Hua3.
Ok, x nakla bagi banyak2. Nak dengar nama2 panggilan dari korang pulak. Mesti ada yang lawak gakkan? Nak dengar, nak dengar. Hehe.

p/s: teringat panggil adikku yang azfartu kat fb(wall post kat wall dia) guna nama boboy(panggilan di rumah). Last2 kantoi dengan kawan2 dia. Nak tau apa dia cakap? Dia cakap, “ kak farah, depan kawan janganlah panggil boboy, panggilah azfar. Kan dah bengang dengan kawan( sebab kawan dia duk ejek uuu, boboy)”. Hehe. 

0 korang POT PET:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top