0

Menunjuk2 dalam blog. Perluke??

SALAM MY FRENS~~^^

Eh, jap2. Menunjuk2 dalam blog? Tunjuk bfke? Tunjuk makan apake? Tunjuk buat apake? Oh, bukan pasal tu ehh. Tapi, menunjuk2 pasalni -  tunjuk dapat buffered, tunjuk dapat cek nuffnang, tunjuk menang dapat hadiah, tunjuk dapat papejelah senang citer.
Pernah nampakkan kes camni? X kanla x pernah. Time2 blogwalking mesti ada yang ternampak punya. Bukan nak mengata atau mengguris hati mana2 pihak. Tapi, persoalan yang nak di jawab kalini, menunjuk2 dalam blog. Perluke?
Proud Girl Holding Up the Sun Picture She Drew
Macam biasa, ku beri beberapa situasi, dan korang nilai sendiri. Sapa2 yang nak komen memanglah amat dialu-alukan k?

Situasi 1
Wah,bila check akaun nuffnang dapat buffered. X pernah dapat lagini. First time beb. Si blogger teruslah post cakap dapat buffered. Teruja punya pasalkan. Xpe, kita faham. Memang dia tengah teruja giler bagaikan ayam bertelur sebiji riuh sekampung. Kalau orang sendiripun teruja, cuma mungkin x capai tahap nak post bendatu lagilah. Xpe2, teruskan post anda, okje. Kali ke2 dapat buffered, si blogger tulis.”wah, dapat buffered lagi”. Kali ke3, “wah dapat buffered kali ke 3” sampailah ke seterusnya, siap ada siri tuk buffered dia lagi. Errr, agak annoying ok setiap kali dapat buffered nak tunjuk2. Motif anda tunjuk? Nak bagi orang jeleske? Atau saje nak kongsi perasaan anda yang happy sebab sik dapat buffered?

Situasi 2
Kalau situasi 1 boleh dianggap ok lagi. Actually bloggertu kena pandai wat ayat kalau x nak nampak menggedik sebab sik tunjuk buffered dia. Adaje orang yang tulis dengan cara sempoije dia dapat bufferedtu, so x nampakla dia memang nak menunjuk. ( kira korang kena pandai cover ok)

Berbalik kepada situasi ke2, ada jenis blogger yang dia dapat pape sikitje nak post. Dapat instant cash project alpha rm20 pun nak tunjuk. Dapat menang hadiah ckitpun nak tunjuk. Akaun nuffnang baru rm4.00 pun tunjuk ( siap merungut nape ckit), akaun nuffnang tuk minggu lepas naik rm2.00je pun nak tunjuk ( cam biasa duk merungut). Siap ada yang cakap sorilah, " i memang suka menunjuk”. Erkk. Haaa, ni kes annoying kaw2 punya. X dinafikan yang blog aku, suka akulah nak tulis apa. Memang betul, tulislah pasal apa yang kita nak tulis. Tu hak kita.
Tapi, bila kita sik nak tunjuk pasal benda yang melibatkan duit. 3 benda yang diriku terfikir, “ dia insan yang x reti bersyukur sebab sik merungut kenapa akaun nuffnang dapat ckit, nape traffic rendah”, ke2 , “ dia insan yang penuh dengan perasaan takbur @ riak sebab nak tunjuk2 apa yang dia dapat” dan yang ke3, dia sememangnya happy sebab “weyh,ingat senangke nak dapat?” . Boleh tunjuk, xde masalah, Cuma niat kitatu apa? Memang jenis suka menunjuk atau nak meluahkan perasaan gembira sebab dapat sesuatu.

Ni cuma pandanganje. Ada yang tunjuk and the same time dia bagi tips memang nampaklah yang diani x menunjuk, siap x kedekut ilmu lagi. Ni ada yang suka tunjuk tanpa sebab dengan gaya yang agak menggedik, serius “agak” annoying. Kalau dapat rm10000ke, dapat hadiah pape sekali - sekali nak tunjuk xpe, fahamlah memang nak kongsi perasaaan gembira. Cuma, janganlah tulis dengan nada yang memang nak menunjuk.

Rasanya cukup kot 2 situasi. Ada mungkin yang cakap “eh, pasni x naklah tulis lagi pasal dapat2 bufferedni atau dapat pape”. Terpulang pada diri sendiri. Orang hanya memberi pendapat. Bukan x boleh, boleh. Cuma jangan terlalu over ataupun obses. Cukup tunjuk sekali sekala. Sebab bendani kadang2 sebenarnya boleh bagi kita motivation sebenarnya macam “eh, akupun nak dapat trafik tinggi cam dia jugaklah” ataupun “ weyh, akupun nak dapat cek nuffnang tinggi cam dia gakla” atau " aku nak join contest cam dia jugaklah". Soo, bendani bukan semata2 ada keburukanje. Cuma, juz not too over please. Sebab nampak anda macam sangatlah berlagak. Maaf kalau terasa. Sape makan cili, terasalah pedasnya. Sape bangga diri, maka riaklah baginya. Eh, cam kenaje pantunni. Hehe.

Oklah, x mo cakap banyak2. Nak dengar komen dari korang pulak. Boleh?  

0 korang POT PET:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top