20

Catatan: Untuk budak yang ambil result SPM


Pagi ni confirm budak-budak lepasan SPM dup dap, dup dap. Kenapa? Sebab result SPM keluar pagi ni. Kalau nak diikutkan, SPM memang penting. Kalau dapat teruk, nak apply mana-mana susah. Kalau result hebat, pilihlah mana-mana U yang anda nak masuk.

Apa yang saya perasanlah pada budak-budak sekolah akhir-akhir ni, bila time belajar x nak, bila result nak keluar mulalah cakap, ruginya x study. Ye, saya masa SPM dulu pun macam tu. Xdelah nak kata x study langsung, cuma bila result SPM keluar, perkara yang terlintas dia kepala, "Kalaulah aku study lebih, mesti boleh dapat 7A atau 8A".

Ya, ya. Saya dapat 6A. Tapi saya tetap bersyukur. Bersyukur sebab dapat sambung belajar ke Matrikulasi dan akhirnya di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). InsyaAllah tahun depan saya grad. Uih, x sabaqnya. Serius penat menatap subjek-subjek Fizik yang buat saya makin tension dari sehari ke sehari sebab teori Fizik serius saya x faham. X nak cakap pasal tu sebab nanti lagilah cuak budak-budak SPM yang nak amik course engineering nanti, kan,kan,kan. Hehe.

Nasihat saya, kalau anda dapat teruk macam mana pun, pastikan anda berusaha lebih lepas tu. Kakak saya, Athirah masa SPM dia dapat 4A. Waktu tu saya ingat lagi, dia menangis teruk. Tapi bila masuk matrikulasi, saya tahu dia study giler-giler. Dan resultnya, 4 flat every exam sehingga dikenali sebagai Tira 4 flat. 

Nasib kejelesan x melanda diri sebab saya tahu dia minat dengan medic. Kalau nak ambil medic biasalah, kena dapat 4 flat baru dapat apply. Saya 3 point lebihje, mana layak ambik medic. Eceh, bajet macam saya nak. Haha! Sekarang kakak saya study di UKM jurusan Medic. Jadi apa yang saya nak bagi tahu kepada budak-budak yang akan ambil result SPM pagi ni nanti, kalau anda punya result teruk, berusahalah andai kata anda diberi peluang untuk sambung belajar. X kira dimana-mana pun. Lainlah kalau anda dapat sambung belajar, tapi x menggunakan peluang itu sebaik mungkin, maka rugilah anda.

Saya cakap begini supaya anda rasa x down dengan result yang anda bakal dapat. Bila gagal sekali, bukanlah bererti gagal selama-lamanya. Tapi pastikan kita berubah untuk menjadi lebih baik. Saya cilok kata-kata seseorang di FB, niat perlu dikuatkan dengan azam kalau tidak niat itu sekadar niat hangat2 yg cepat sejuk :) . Kalau x berubah, memang confirmlah kalau diberi peluang sambung belajar sekali lagi pun kita tetap akan dapat result teruk. 

nota kaki: Saya pun tertanya bila nak berubah. Faina, exam dah dekat. Dah lah xde study week. Tension!

Post mungkin perlu baca: Jika lelaki x bertangan dan berkaki boleh lakukan, mengapa tidak anda?

Last but not least,


20 korang POT PET:

hana said...[Reply comment dia please]

erm..
betol tu...
gagal sekali x bmkne gagal selamanye..
cuba la selagi di beri peluang..=D

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@hana: correct!!!

=D

Solihin Zubir said...[Reply comment dia please]

ececce.. nk ckp dpt 6A spm la ni? haha..

sy pon.. nyesal x blajar math btol2..
kalo x, mesti dh dpt msuk UIA.. =(

ain fathihah said...[Reply comment dia please]

hehe. ni baru ada entri hang yg aku faham setelah tak faham menda baca dua entri sebelum ni. kui3.

Eyra said...[Reply comment dia please]

yup..dulu result spm sye pun terok..tp skang tak hebat mne pun..sme jgak.hahaha

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Solihin Zubir: xde maknanyaaaa.... =p

ehem, awak patut belajar dgn sy..sy maths dgn add maths A1..(tiada unsur keberlagakan)...

=D


hehehehe...

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@ain fathihah: sekali lagi.. T.T

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Eyra: tu macam x buat perubahan lgsung pun...hehehhe....

gigiAriEma said...[Reply comment dia please]

hohoho...add math dpt a1 memang terer larh faina.. gigi pon xlpas dulu.. haha.. takat math tuh bole lar..

HaNa LunA said...[Reply comment dia please]

btol2..sya amek result SPM ari ni..
sya sokong artikel awk!

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@gigiAriEma: ala, nasibje tu...hehe...

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@gigiAriEma: ala, nasibje tu...hehe...

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@gigiAriEma: ala, nasibje tu...hehe...

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@HaNa LunA: waa, adik baru amik result SPM ea? Belajar rajin2 ea pasni.. =)

Gen Fujita said...[Reply comment dia please]

SPM bukan penentu segala. Ada yang cemerlang SPM tapi gagal selepasnya. Ada yang gagal SPM tapi cemerlang selepasnya. Pendek kata, perjalanan selepas SPM masih jauh. Yang berjaya teruskan usaha. Yang tak berjaya, pun teruskan usaha jugak.

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Gen Fujita: betul3..cuma kalau result spm elok, lebih mudah untuk apply mana2 yg disukai brbanding result teruk yg sukar untuk apply mana2 sehingga trpaksa masuk ipts..

yg penting, dpt peluang untuk belajar, belajarlah brsungguh2..

AiDa AzRyN said...[Reply comment dia please]

comel tuan blog ni.hehe. ;)

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@AiDa AzRyN: aida pun comey gak..

:)

mazx+ said...[Reply comment dia please]

tahniah smoga dpt menjadik cikgu fi-sick yg bjaya.. xramai pmpuan suka fizik.. pelik2.. neway sy jdik cikgu tuisyen Add+Math.. nie blog saya smartplan2.blogspot.com.. naty awk buat la blog khas utk fizik aja.. mesti menarik.. :D

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@mazx : ehem, add math pun apa kurangnya dgn fizik.. :)

insyaAllah, mana tau nnt sy buat blog fizik pulakke..hehe..


eh, blog cikgu cool lah..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top