14

#TipS untuk HAMIL~


Kali ni saya mahu share petua atau tips untuk sesiapa yang sudah berkahwin dan mahukan anak. Kepada yang belum dan akan berkahwin atau tergedik-gedik nak kahwin seperti saya, boleh baca sebagai ilmu pengetahuan. Saya dapat tips ini melalui email.

Credit: Google


#Tips kehamilan 1

Kepada si suami dan isteri, anda tahukah bila waktu subur lelaki dan perempuan? Jika x tahu, sila klik link ini: Ingatkan perempuan je ke ada waktu subur? Laki pun adalah..  Kepada lelaki-lelaka yang tidak mahu mengurangkan kesuburan anda, anda perlu baca ini: Tidur petang dapat kurangkan kesuburan?

Ya, anda perlu tahu bila waktu subur si suami dan si isteri. Kalau dah tahu waktu subur bila, kan memudahkan keadaan. =D . Dan x dilupakan juga, saya pernah dengar, time waktu-waktu subur, lagi kuat nafsu seseorang.

#Tips kehamilan 2

Selepas si suami dan isteri melakukan hubungan seksual, pastikan si isteri tidak banyak bergerak. Bererti, jangan pergi ke bilik air untuk basuh apa-apa, mahupun berjalan. Mengapa? Kerana dikhuatiri air mani yang bertakung pada penghujung alat sulit akan keluar jika anda bergolek-golek bergerak-gerak. 

Credit: Google

 Saya geram kalau tengok baby!

#Tips kehamilan 3

Jika masih tidak hamil, dinasihatkan untuk menjalani ujian air mani untuk menentukan bilangan dan kualiti sperma manakala anda perlu menjalani ujian pengesanan ovulasi dan pengesanan mengenai kedudukan anggota reproduktif anda, sama ada rahim sihat dan salur telur tidak terkandas.


#Tips kehamilan 4

Kalau semakin rajin kita blogging, semakin banyaklah duit nuffnang naik. Tapi sebab saya buzy, nak blogwalking pun x sempat. Eh, kata nak citer pasal tips hamil. Oh, ya. Suami dan isteri mesti kerap bersama, maksudnya kena rajin macam perumpamaan blogging tadi. Kadang-kadang suami x de mood bila tengok isteri pakai baju selekeh-selekeh. Apa kata pakai baju seksi-seksi, nanti mesti kerajinan suami datang serta merta. =D

(Suka-suka buat perumpamaan sendiri, hehe)

Credit: Google

#Tips kehamilan 5

Jika masih tidak hamil, berdoalah kepada Allah s.w.t dan jangan mudah putus asa. Teknologi sekarang canggih, insyaAllah boleh hamil.

Allah Ta’ala juga berfirman: 

Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu (Muhammad) – tentang Aku, maka katakanlah bahawa sesungguhnya Aku ini dekat. Aku dapat mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepadaKu. Hendaklah mereka itu memenuhi (perintah-Ku) dan beriman kepadaKu, agar mereka memperoleh kebenaran. (al-Baqarah: 186) 

Credit: Google
 Tomeyyyyyy!!!

nota kaki: Saya boleh jadi cikgu Bio je kalau ilmu banyak pasal ni. =D. Hua3

14 korang POT PET:

wanacesh said...[Reply comment dia please]

HA3 mcm x percaya je bcer tips nh dkt org yg blm kahwin,,nice share!!tpi kter akan praktikkan lps hbis blaja ntila wakaka,,,=)

Mak paksa aku solat?uwaa~

ain fathihah said...[Reply comment dia please]

rasa macam tak sesuai ja entri ni ada kat sini. wink wink

Solihin Zubir said...[Reply comment dia please]

tudiaaaa... bab kehamilan plak..
nmpk sgt btol2 gedix nk kawen cam sy.. ;-p

ermm.. tp kalau kita xnk isteri hamil, kena suruh isteri golek2 atau loncat2 la eh lpas buat tu.. ;-p

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@wanacesh: saje2 share...hehehe...

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@ain fathihah: T.T

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Solihin Zubir: ehem, sharing is caring yeeee...

yg tu..kalau dia cakap camtu..ikut je laaaaaaaaaaaaaa....

:P

iqbalsyarie said...[Reply comment dia please]

Waahhh! Hebat! macam da bersedia je faina? haha

Naddia said...[Reply comment dia please]

baik la..nk wat sekarang gak! haha

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@iqbalsyarie: erkk..masih pjg lg perjalanan..hehe

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Naddia: amboi...laju!! haha!

Puan aiNa Rahman said...[Reply comment dia please]

woahhh...kasi tips gitu. haa ape lagi, cepat² tawen. nnti bby akak ade kawan. hehe

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@Puan aiNa Rahman: lambat lg kak aina..hehe...

syufaa said...[Reply comment dia please]

hahaha..perumpamaan sendiri tu yg besh bce!
sbb sng ingt.. :P

f_aRa_aINa989 said...[Reply comment dia please]

@syufaa:hoho..=D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top